понедељак, 14. јануар 2019.

ON JE PRVI IZGOVORIO SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU: Ova fotografija u prirodnoj veličini nalazi se u zgradi Ujedinjenih nacija! (FOTO)


ON JE PRVI IZGOVORIO SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU: Ova fotografija u prirodnoj veličini nalazi se u zgradi Ujedinjenih nacija! (FOTO)
Fotografija Stevana Filipovića sa uzdignutim rukama i omčom oko vrata danas se nalazi u Aušvicu i u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku



Rečenicu "Smrt fašizmu, sloboda narodu" prvi je izgovorio Stevan Filipović, junak partizanskog pokreta, pred pogubljenje od strane nemačkih okupacionih snaga.
Iako je ovim njegovim činom, u okupiranoj Jugoslaviji ukinuto pravo na poslednje reči pred izvršenje pogubljenja, pozdrav je postao moto jugoslovenskih partizana, a kasnije je  prihvaćen kao i zvanični slogan čitavog Narodnooslobodilačkog pokreta.
Po početku Drugog svetskog rata, Stevan Filipović je otišao u Kolubarsku četu Valjevskog partizanskog odreda, gde je zbog svoje hrabrosti, brzo napredovao od borca do zamenika komandira Kolubarske čete. Zbog svojih junačkih podviga, bio je pohvaljivan i od strane Vrhovnog komadanta NOP odreda - Josipa Broza Tita.


Nakon upadanja u četničku zasedu, predat je nemačkim okupacionim snagama, koje su ga osudile na smrt vešanjem.
Fotografija Stevana Filipovića sa uzdignutim rukama i omčom oko vrata danas se nalazi u Aušvicu i u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku - i predstavlja simbol borbe protiv fašizma. U Srbiji je poznat i spomenik podignut u ime ovog partizana kod Valjeva.


foto: Wikipedia

(Espreso.rs)

1 коментар:

  1. Moj deda Voja Radosavljevic mi je poodavno ispricao sledeci pricu: Deda je bio sumar i na pocetku rata 1941 imao je ekipu radnika koji su imali zadatak da seku sumu oko puteva kako bi mogucnost prolaska Nemackih vojnika bila veca. Neko od njegovih radnika sekuci sumu naidje na pusku vojnicku i donese je Dedi. Pojsvise se cetnici i kako su culi za nadjenu pusku, uzmu je odnesu. Malo kasnije naidje Nemacka patrola, pa potrazise pusku od Dede, ali kqako nisu poverovali da su pusku odneli cetnici, odvedu Dedu u Valjevo i pritvore ga u zatvor. Tamo u celiji zatekao se jedan zatvorenik. Sutra dan su zandari odveli tog zatvorenika a ubrzo su mog Dedu pustili iz zatvora jer du dobili informacju da su pusku zaista odneli cetnici. Dosavsi kuci, Deda saznaje da njegov "cimer" u celiji tog jutra obesen na valjevskoj pijaci. Jedan od zandara koji se vide pokraj vesala zvao se Steva (prezime mi nije poznato),posle rata je radio u Valjevu kao kocijas - prevoznik.

    ОдговориИзбриши