четвртак, 17. јануар 2019.

Прва Династија Лагаш, Први Владар, Прва Религија



династија Лагаш
Прва успостављена династија Лагаш, њен први цар Нино Белов (Неброд)… митови, легенде и религија
Бројне текстове са овом тематиком, предхришћанских династија можете игнорисати, али не и демантовати, за то су потребна много већа знања него што су их имали:
Archibald Sayce, Austen Henry Layard, George Adam Smith, Hormuzd Rassam, Marija Gimbutas и још многи други који су допринели томе да данас имамо бољи увид у древну цивилизацију Месопотамије, клинастог писма и Винчанске културе, која је пренешена на широком простору тада познатог света.
У подруму Лондонског музеја налази се више од 30 000 плочица исписаних клинастим писмом. Да ли ће их неко икада прочитати, питање је времена и добре воље.
А можда је оно што се на њима налази управо и разлог због којих је истраживање заустављено?
Ни у ком случају не замерам онима који овакве текстове „игноришу“, вероватно је разлог недовољно истраживање овог подручја, али уместо њих увек се нађу „образовани“ људи који ће, својим коментарима који углавном иду у смеру да су оавкви текстови и наводи „ глупости, будалаштине“ и сл. доказати колико су својим примитивизмом далеко испод сваког нивоа образовања.

У наставку, наводимо неколико пасуса текстова на клинастом писму:
.
Лагаш ЛАГАШ ки; Сумерски: Лагаш је древни град смештен северозападно од споја река Еуфрат и Тигрис и источно од Урука, око 22 километра источно од модерног града Асх Схатрах, у Ираку. Лагаш(савремени Ал-Хиба) је био један од најстаријих градова древног Блиског Истока. Древна локација Нина (модерни Сургхул) удаљен је око 10 км и означава јужну границу државе. Оближњи Гирсу (модерни Теллох), око 25 км северозападно од Лагаша, био је религиозни центар државе Лагаш. Главни храм у Лагашу био је Е-Нинну, посвећен богу Нингирсуу.
Ур-Нанше (или Ур-Нина) био је први краљ прве династије Лагаш (око 2500 година пре Христа) у сумерском раном династичком периоду III. Познат је по натписима да је наручио многе грађевинске пројекте, укључујући канале и храмове, у држави Лагаш.
Неброд (Грк: Нимрод) био је моћан ловац пред Господом.
Грци су га углавном звали Неброд: стога се места названа његовим именом изражавају Неброд, Небродес, Небрисса. На Сицилији је била планина Небродес, коју је Страбон звао у множини. То је било познато место за лов; и због тога је био посвећен Нимроду….
Термин Неброд, који су заменили Грци за Нимрод, означавајући јелена, давао је прилику многим алузијама о јелену и жутој кожи, у Дионусиаци (Дионисиаца грчки: Διονυσιακα, Дионисиака) је древна грчка епска поема и главно дело Ноннуса. То је еп у 48 књига, најдужа преживела песма из антике на 20.426 линија, састављена од хомерског дијалекта и дактилских хексаметара, чији је главни предмет живот Диониса, његова експедиција у Индију и његов тријумфални повратак на запад ) .и другим мистеријама.
Био је град Небрисса, у близини ушћа Бӕтис у Шпанији, званог по Плинију, Венериа; Интер ӕ стуариа Бӕ тис оппидум Небрисса, птезиме Венериа (Тај град Небрисса близу ушћа Бае, по имену Раде ). Ово је, мислим, била грешка за Венариа; јер су постојала места тог имена. Овде су сачувани исти обреди и споменици, као што је горе споменуто; при чему није било алузије на Венеру, већ на Нимрода и Бака. Острво, и његове обреде, помиње Силиус Италицус …


Династија Лагаш

Ова династија се не налази на Сумерској краљевској листи, иако је у Сумерцу пронађена једна изузетно фрагментарна допуна, позната као Владари Лагаша. Он описује како је након поплаве човечанство имало потешкоће у производњи хране за себе, зависило је искључиво о кишници; даље се наводи да су технике наводњавања и култивације јечма потом пренесене од стране богова.
На крају листе је изјава “Написана у школи”, која сугерише да је то била писарска школска продукција. Може се издвојити неколико имена из доле наведених Лагашових владара, укључујући Ур-Нанше, “Ане-тум”, Ен-ентар-зид, Ур-Нингирсу, Ур-Бау
ЛАГАШ је један од највећих археолошких хумака у региону, који мери отприлике 3 на 1,5 км. Процене његове површине крећу се од 400 до 600 хектара (990 до 1480 хектара). Локалитет је подељен коритом канала / реке, који пролази дијагонално кроз хумак.
Место је први пут ископано, за шест недеља, Robert Koldewey 1887. године. Прегледао га је Thorkild Jacobsen и Fuad Safar 1953. године, пронашавши први доказ његове идентификације као Лагаш. Главна држава у региону ал-Хиба и Телло раније је идентификована као ШИР.БУР.ЛА (Схирпурла). (А вероватно Сербула – моја примедба),
Tell Al-Hiba је поново истражен у пет сезона ископавања између 1968. и 1976. године од стране тима из Музеја уметности Метрополитана и Института за ликовне уметности Универзитета у Њујорку. Тим је предводио Vaughn E. Crawford, а ту су били Donald P. Hansen и Robert D. Biggs. Примарни фокус је био на ископавању храма Иблан од Инанна и храма Багара у Нингирсуу, као и на придруженој административној области.
Тим се вратио 12 година касније, 1990. године, за завршну сезону ископавања коју је предводио D.P.Hansen. Рад се првенствено односио на подручја која су била у суседству. Резултати ове сезоне очигледно још нису објављени.
Верује се да је краљ Нинус био оснивач древног главног града Асирије, Ниниве. Постојале су бројне ствари које су му приписане, као што је био први који је тренирао псе за лов и коње за јахање, дајући му симбол кентаура из грчке митологије. Налази се на библијској временској линији током 19. века пре нове ере.
Краљ Нино је био син Белуса или Бела, што може значити Ба’ал или “Господ” на семитском језику. Сматрало се да је владао 52 године и да је за 17 година успео да дода сву западну Азију својим колонијама.
Према историји коју је написао Диодорос, Нинус је напао све азијске земље поред свог краљевства и борио се са војскама Бактриане. Током свог напада на главни град краљевства, Бактра, упознао је своју будућу супругу СЕМИРАМИДУ. Семирамида је била супруга његовог генерала по имену Оннес.
Нинус и Семирамида имали су сина по имену НИНИАС. Пошто је Нинус умро, Семирамида је саградила храмску гробницу у његову част. Она је владала као краљица којој је припадала читава Азија, и борила се са краљевским Стабробатес у Индији, али је изгубила. Затим је дала престо сину Ниниасу.

Краљ Нинус је први пут повезан са библијским „моћним ратником“ Нимродом у књижевности Клементине под називом Признања. Недавна тумачења у Постанку 10 у Библији говоре да је Нимрод успоставио град Ниниву.
Аполодор је даље тврдио да је “Нинус уствари Нимрод” уз подршку историјских текстова Јустина и Диодора који указују на то да је Нинус имао исте лидерске особине као библијски Нимрод.
Свештеници у Баканалијама, као и посвећени, били су облачени на овај начин као Нимрод…
Историја Нимрода је, у великој мери, изгубљена у супериорном поштовању које је показао Куш, или Бакус: ипак, постоји разлог за размишљање, да су те божанске почасти биле старе.
Јер, као што можемо закључити из њихове историје, они су били потомци људи, који су били свештеници Нимрода. Изгледа да је био обожаван и на Сицилији под именима Елорус, Белорус и Орион.
Отприлике у 40.ој години, Пхило из Александрије га је идентификовао као градитеља Вавилонске куле (Етеменанки), у белешкама пола века касније, Јосиф Флавје описао је “Неброда” као тиранина.


МЕСОПОТАМСКИ БОГ НИНУРТА
Нинурта (поистовећен са Нингирсуом, Пабилсагом и библијским Нимродом) је сумерски и акадски херој-бог рата, лова и јужног ветра. Први пут се појављује у текстовима почетком 3. миленијума пне. као пољопривредни Бог и локално божанство града Гирсу (као Нингирсу) и град Ларак (као Пабилсаг), обе сумерске заједнице. Његова улога Бога пољопривреде се променила како су градови Месопотамије све више милитаризовани и почели су освајања, један град против другог.
Научник Стефан Бертман пише:
Нинурта је започео своју божанску каријеру као Бог наводњавања и пољопривреде. У ствари, “Наредбе Нинурте” је наслов древног сумерског “пољопривредног алманаха”. Али са успоном империјализма, он се претворио у младог и снажног Бога Рата.
НИНУРТИНО ПОРЕКЛО И ЗНАЧАЈ
Бог је настао као Нингирсу (‘Господар Гирсу’) у Сумеру, а најранији текст користи ово име за сина Енлила и Нинлила (иако један мит сугерише да је он син Енлила и Јарца).
Гудеа Лагаш (око 2144-2124 пне), познат по својој побожности и оданости боговима, посветио се Нингирсуу, а његов насљедник, Ур-Нингурсу, узео би богово име у част. Гудеа је вероватно најпознатија по Гудејским цилиндрима, два теракота цилиндра (датирана у око 2125. пне.) Који бележе његов сан у тексту познатом као зграда Нингирсуовог храма, најдужи текст на сумерском ипак је откривен.
Нинуртина моћ и положај у месопотамском Пантеону имала би значајну тежину сваком документу који му је приписан, а посебно ономе што би он морао одвојити време од херојских подвига како би понудио своје сугестије. Митови који се тичу Нинурте деле многе карактеристике с онима Вавилонског бога Мардука и каснијег грчког хероја Херакла (Роман Херкулес) у томе што побјеђује силе хаоса и успоставља ред (као Мардук), али његов понос, као и Херкулес, понекад може бити бољи од њега.
У песми Лугале (позната и као Потхват Нинурте), херој мора да се суочи са Демоном болести познатим као Асаг (такође Агаг) који је живео у подземљу. Овај конфликт, међутим, није инициран од стране Асага, већ Нинуртиним буздованом, Схарур, који га охрабрује да се бори са демоном хвалећи Нинуртину снагу, храброст и вештину, и говори му како ће бити лако победити створење. Нинурта одлази у борбу код Асага, али демон није сам; окупио је војску камених чудовишта и побуњеничких биљака које марширају према хероју. Нинурта се плаши (у тексту пише да “бежи као птица”), али му Схарур каже да се окрене и суочи са својим непријатељима, охрабрујући га подсећа га на прошлост и велику славу коју ће освојити у победи. Нинурта уништава Асага и његову војску својим буздованом, великим луком и другим оружјем које има о појасу.
Слава јунака-хероја Нинурте, као и његовог града, потврђена је у Библији, где је Нинурта познат као Нимрод, који је описан као “моћни ловац”, а Калху је дат као Калах, “велики град” ( Постанак 10: 8-12). Неброд, промењен у Нимруд, припојио се граду Калхуу у 19. и 20. веку, када су га археолози узели за град Нимрода из Библије. Неки научници су предложили да је библијски Нимрод Тукулти-Нинурта I, али ова тврдња је неодржива.
Велики градови Ниниве, Калху, Ашур и остали су уништени, а статуе и храмови асирских богова бачени. Нинурта је доживео исту судбину као и други богови који су постали блиско повезани са асирском влашћу, али је херој-бог живео кроз свој утицај кроз приче и митове у другим културама као што су Грчка и Рим.
Богиња БАБА
Заштитница богиња Гирсу и град-државе Лагаш. Почевши од другог миленијума пре нове ере, постала је позната као Богиња исцељења.
Бабине функције су нејасне. Њена најистакнутија улога је она Нингирсуове жене. Она се назива “добра” или “лепа жена” и она се често позива као заштитни или чувајући дух (лама са6-га “лепи чувар”). Након свог синкретизма , она је постала Богиња за исцељење и наставила се обожавати као таква.
БАБА је први пут потврђена у раном династичком периоду IIIа и IIIб у граду-држави Лагаш, чији је главни град био Гирсу. Њен рани култ изгледа да је имао неке везе са погребним обредима (Селз 1995: 32). Неке су јој понуде биле назване “свадбени дарови”, што је навело неке ученике да закључе везу са светим браком између ње и њеног мужа Нингирсуа (Саллабергер 1993: 289).
Нинурта, такође познат као Нинирсу, је древни месопотамски бог повезан са пољопривредом, лечењем, ловом, законом, писарима и ратом који је први пут обожаван у раном Сумеру. У најранијим записима, он је бог пољопривреде и лечења, који ослобађа људе од болести и моћи демона. У каснијим временима, како је Месопотамија постајала милитаризована, постао је ратничко божанство, иако је задржао многе од својих ранијих пољопривредних атрибута. Сматран је сином главног бога Енлила, а његов главни култни центар у Сумеру био је храм Есхумесха у Нипуру. Нинирсу је био поштован од стране краља Гудеа из Лагаша (владао је 2144–2124. Пне), који је обновио Нинсуирсуов храм у Лагашу.
У карактеру постоји одређена сличност између Нимрода и месопотамског епског хероја Гилгамеша.
Деимелово читање: превод:
1. НИНА + УР УР НИНА = лорд / херој НИНЕ богиња
2. ЛУГАЛ краљ Схирбурла (Лагаш) СХИР.БУР.ЛА
3. Е НИН.ГИР.СУ је храм божанства (назван) НИНГИРСУ
МУ.ДУ је изградио
Име УР НИНА налази се у краљевској листи Лагаш.
Краљевска листа Патеси-а (свештеника-краљева) Лагаш-а почиње са УР НИНА. ГУНИДУ тамо није присутан.
Зашто је Гуниду – као отац УР НИНА – присутан у Деимеловом тумачењу?
Ако истраживач не може учинити смисао сумерске речи јасним, он користи добро доказану – али морално упитну – методу: претпоставља да је то име.
Једно од објашњења СИРПУЛА или СХИР.БУР.ЛА
СХИР.БУР.ЛАки “Лонац обилне светлости”, сумерско име-варијација Лагаш.
SHIR.BUR.LA “The pot of the abundant Light”, the Sumerian name-variation of Lagash.
“Поље НИНА” (“поље Господарице”).
КИ.НУ.НИР “Поље Нинурте, поље пророка и хероја”.
НУ.НИР је једна од варијација имена Нинурта
“The field of NINA” (“the field of the Mistress”).
KI.NU.NIR “The field of Ninurta, the field of the procreator and heros”.
NU.NIR is one of the name-variations of Ninurta
ЛУГАЛ (краљ празника), ЛУГАЛ МА (краљ баштенског земљишта), ЛУГАЛ СХИР (краљ музике / песми) припада СХИР.БУР.ЛА , у дому Светлости која рађа планете, радост и празнике за мушкарце.
Чланак завршавам једним питањем о којем сматрам да требате размислити:
А како би на србском језику објаснили појам ЛУГ?

1 коментар: