петак, 13. септембар 2019.

Ово је права истина о пореклу Срба и старости наше цивилизације (видео)


Још раније, светски археолози утврдили су да се прва индустријска револуција догодила у Винчи. То апсолутно доказује и тезу да се први језик развио у цивилизацији српског Подунавља, да би се касније ширио ка другим деловима Европе.
Канал “Србија глобал” објавио је нову емисију о пореклу Срба у којој подсећају на сва научна истраживања која су потврдила тезе српских историчања који тврде да смо ми аутохтони народ Балкана.
Међутим и поред потврда да се прва индустријализација десила у Винчи, да генетска истраживања потврђују да народи Европе воде порекло из Подунавља и бројни трагови који говоре да су Срби староседоци овог простора нису довољно нашој званичној историјографији да преиспита своје ставове.
Погледајте шта то желе да сакрију од нас.


Кратка прича о првом сукобу Срба и Османлија


Кратка прича о првом сукобу Срба и Османлија 1

Битка код Галипоља одиграла се 1312. године између Срба и Турака. Завршена је потпуном победом Срба које је водио велики војвода Новак Гребострек. Напредовањем и освајањем градова у Малој Азији Турци долазе до идеје да пређу у европски део Византије што убрзо и учине под вођством Халил-паше. Не наишавши на отпор византијске војске Турци почињу са пљачком по Тракији, заузимајући мање градове. Византијски цар Андроник II у недостатку сопствених снага се одлучује да у помоћ позове свог зета српског краља Милутина, који се одазива позиву и шаље му свог најбољег војсковођу Новака Гребострека и 2000 тешко оклопљених коњаника. Српска коњица је брзо стигла у Тракију и затекла је Турке како опседају Галипоље, где се битка и одиграла. У силном налету тешко оклопљена српска коњица разбила је турску војску веома брзо не дозволивши Турцима да побегну на своје лађе. Губици турске војске били су катастрофални од преко 2000 војника у животу је остало тек неколико десетина, а и сам турски војсковођа Халил-паша је изгубио живот. Овим поразом је за неколико деценија одгођена турска инвазија на Балкан и освајање Цариграда, јер, иако је Византија била немоћна и неспремна за рат, постојала је српска држава које је у то време неоспорно била најјача сила у успону.
Велики војвода Новак вероватно је једини Србин који је доживео да му 1313. ромејски цар Андроник II Палеолог организује након победе – тријумф у Константинопољу. Овакву почаст добијале су само војсковође Рима у време његове старе славе. Српски војвода дочекан је као ослободилац старих малоазијских градова Никеје, Никомедије и Брусе. Српске победе на Галипољу и Малој Азији разлог су зашто је војвода Новак Гребострек једина личност која се именом помиње у средњовековним „Животима краљева и архиепископа српских“, а да није члан владарске породице Немањића.
Аутор слике Горан Горски

Др Небојша Драшковић: Потврда ДНА института из Тексаса да припадам народима који већ 23.000 година живе на Балкану, првим људима у Европи



Др Небојша Драшковић: Потврда ДНА института из Тексаса да припадам народима који већ 23.000 година живе на Балкану, првим људима у Европи 1

Др Небојша Драшковић је свој цертификат из хјустонског ДНА института, иначе најбољег у свету, добио потврду да припада групи народа који већ 23.000 година живе на Балкану, првим људима у Европи…
Његову објаву преносимо у целости:


Од најбољег ДНА института из Хјустона из Тексаса добио сам потврду да моји гени припадају првим људима у Европи који живе на Балкану већ 23 000 година.
Одакле онда право онима који су дошли из Азије и Африке прије 5 000 – 6 000 година да мене и моје сроднике примају у ЕУ или пријете да нас неће примити, иако су они преко 90% садашњих становника Европе зато што су од свог доласка вршили геноциде над мојим генима све до данас.
Ми И2а смо доминантни само још у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској јер наши гени стари 23 000 година у Европи не познају скоројевићке творевине нације и религије.

procitajte jos :ПРОФЕСОР СА ХАРВАРДА ЗАТАЛАСАО ЕВРОПСКУ ЈАВНОСТ –Срби су најстарији народ…
18.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Потврђено: Европа је рођена на Ђердапу

Потврђено: Европа је рођена на Ђердапу 1

Европска цивилизација води порекло са Ђердапа, потврдиле су ДНК анализе у оквиру великог светског пројекта о пореклу становништва.
Чак 117 истраживача из 80 светских институција, до Харварда до Института „Mакс Планк“ дошло је до резултата кључних за разумевање механизма најстаријих генетских мешања становништва између староседелаца на подручју Ђердапа и придошлица из Анадолије.


„Светски стручњаци сматрају да је реч о изузетно значајној студији ДНК и генома древних популација Европе“, каже Драгана Антоновић са Археолошког института у Београду и наводи да је студија донела нове и изненађујуће закључке користећи управо податке с локалитета Лепенски вир, Власац и Ајман.
Она подсећа да су на подручју Ђердапа археолошка ископавања обављена још 1964. до 1970, а затим од 1980. до 1984. и да су она представљала највећу прекретницу у српској археологији, те да је у том тренутку то био највећи истраживачки пројекат у Европи.
„Због изградње хидроелектране ископавања су морала да се изведу у кратком року, па није било времена да се обави детаљна анализа, због чега је то остављено данашњим археолозима“, каже Антоновићева, која је с археолозима Душаном Богдановићем с Колумбије и Андрејем Старовићем из Народног музеја у оквиру тог посла укључена у пројекат „Геномско истраживање југоисточне Европе“.


Они су имали задатак да испитају податке о условима у којима су нађени скелети који потичу с краја мезолита и почетка неолита.
„Управо у то време с краја 7. и почетка 6. миленијума пре нове ере и то на важним налазиштима српског Подунавља — у Лепенском виру, Падини и Власцу — неолитске придошлице из Анадолије мешају се са староседеоцима у Ђердапу“, објашњава Антоновићева и наводи да су зато ДНК анализа и њени резултати објављени у часопису „Нејчр“ нуде праве податке о ДНК и геномима древних људи из праисторије с територије Србије.
Осим тога, додаје, ти резултати дају драгоцене информације о изгледу, навикама, исхрани праисторијских људи.
Она подсећа и да су истраживања на Ђердапу шездесетих година прошлог века кулминирала 1967. када су откривени низови кућа и најстарије монументалне камене скулптуре, те да је друга велика кампања ископавања уследила осамдесетих, када су трагови праисторијских култура откривени на више локалитета.
Оба истраживања, напомиње, била су мултидисциплинарна, у њима су откривени многи скелети људи који су ту живели, а који су данас предмет нових истраживања у оквиру пројекта „Геномска историја југоисточне Европе“.
А та су истраживања довела до сазнања да су најстарија генетска мешања становништва била управо на нашем простору.
Како објашњава Антоновићева, становништво Лепенског вира чинили су углавном ловци-сакупљачи, који су још правили многе употребне предмете, градили куће с чврстим подовима, а који су се затим мешали с придошлицама из Анадолије, који су изгледали сасвим другачије, познавали су пољопривреду, имали прве житарице и са собом водили стоку.
Новости.рс

НАУЧНИЦИ ЗАПРЕПАШЋЕНИ: У Винчи имали централно грејање и уређене градске улице

НАУЧНИЦИ ЗАПРЕПАШЋЕНИ: У Винчи имали централно грејање и уређене градске улице 1

Наше наивне претпоставке да стално напредујемо, често демантују свакодневни догађаји, али и научници који нас враћају у прошлост. Овога пута крећемо у легендарну Винчу, београдско приградско место где је рођена истоимена култура по којој смо познати у свету.
>
Саговорник нам је кустос Драган Јанковић, археолог који са много љубави прича о својим Винчанцима који су постојали на овом простору у доба неолита, пре више од седам хиљада година. Када га пажљиво слушамо, чини се да смо у многим својим навикама знатно лошији од њих…


КУЋЕ И КОМФОР
– Остаци кућа које ископавамо на налазишту показују да су у неолиту људи имали врло високу културу становања – каже Јанковић.
– То поткрепљујемо остацима кућа које су имале површину од 20 до 80 квадратних метара, имале су од две до пет соба, а на зидовима термоизолацију. Малтерисане су смесом од лесног блата и плеве. То је данас „хит материјал“ у градњи ексклузивних кућа. Тако се испоставља да су Винчанци пре толико много миленијума користили материјал којим се данас граде најскупље куће.
Житељи овог насеља су на кућном поду имали дрвене греде, између којих су, опет, наносили слој блата и плеве, а завршно, изнад њега стављали су слој глине коју би додатно углачали. Тако би добијали исполиране патосе које су лако одржавали.
– У кућама прављеним у доба од 5.300. до 4.300. године пре нове ере нисмо налазили огњишта, што значи да су они још у то време имали затворене пећи – додаје Јанковић све невероватније податке. – У свакој кући смо пронашли по једну пећ, а у некима чак и у свакој соби по једну, што говори да им нису служиле само за спремање хране, већ и за грејање.
Куће су прављене у низовима, стварајући својеврсне улице, и све су имале исту оријентацију, од североистока ка југозападу. Занимљиво је да су између њих постојали само уски пролази, широки око 1,5 метара, односно да куће нису имале окућнице, нити дворишта.


Ова чињеница, уз друге детаље указује на то да је Винча у неолиту била прво градско насеље. Њени житељи бавили су се и трговином. Остају нам питања која Јанковић ниже једно за другим: зашто су људи у неолиту имали вишу културу становања него у нека каснија времена, па чак и у средњем веку, иако су живели хиљадама година раније?
– То је за многе збуњујућа чињеница. Зашто је дошло до толиког пада код каснијих култура – пита се наш саговорник и нуди одговор.
– Објашњење је да током целог неолита није било већих сукоба, односно ратова, и да је цео тај период познат по најдужем трајању мира у историји људске цивилизације. То је доба од 6.500 до 4.300 године пре нове ере. Око 2.000 година није било рата!
Археолози ово поткрепљују чињеницом да су сва насеља из тог времена грађена на отвореним просторима, без икаквих озбиљнијих одбрамбених фортификација. Такође, током археолошких ископавања нису наишли ни на какве остатке оружја.
– У средњем веку, пет хиљада година касније, када гради кућу, човек првенствено размишља о заштити. Он је све подређивао одбрани од евентуалног агресора. А у неолиту, он је првенствено размишљао о комфору.
Говорећи о винчанској култури, не причамо само о овом јединственом насељу, као и насељима која су се простирала на значајном делу површине данашње Србије, већ и о једном сасвим нестварном времену, које многима није познато, а још мање им је јасно.
– Управо то време велики римски песник Овидије назвао је „златним веком људског рода“ – подсећа Јанковић. – Просто је фантастично да је у Античко доба постојала свест о том, њима далеком времену. Винчанска култура постојала је миленијумима пре Овидија, а писаних трагова које би Римљани могли да користе – није било. Ипак, постојала је јасна свест о томе да је некада постојало такво време током којег људи нису војевали и међусобно се убијали.


ДУХОВНА КУЛТУРА
Прастари Винчанци су били врло развијена духовна цивилизација. Према мишљењу научника, имали су своју митологију, а на основу археолошких налаза не може да буде уочена било која врста доминације. Није било ни матријархата ни патријархата, односно није постојала институционална доминација једног пола.
– Људи из неолита су освојили све вредности којима савремена цивилизација тежи: животу без рата и без доминације! Зато прича о њима није само прича из далеке прошлости, већ и прича наше будућности.
Наш саговорник отворено закључује да „ми тек треба да усвојимо неке вредности које су они већ тада освојили“.
– Мени је то на неки начин „дирљиво“ – колико савремени човек уопште не прихвата чак ни могућност живота без рата и доминације. Тако нешто модерни човек сматра утопијом.
– Међутим, ако је једном нешто постојало, онда то није утопија – изричит је Јанковић.- То је нада да је могуће да нешто слично поново заживи.
Логично је да се запитамо зашто су људи у неолиту живели без ратних сукобљавања, а наш саговорник наводи више разлога за то. Винчанци су почели да се баве и пољопривредном производњом хране, па су ловишта престала да буду стратешки простор, односно више нису била ограничени природни ресурс кога треба бранити. Ко год да је хтео да се бави пољопривредном производњом, могао је да искрчи одређену површину и да од ње направи обрадиву. Постојали су неограничени природни ресурси, па није било потребе за борбом за превласт над њима.


– Појављују се вишкови хране и других производа, а они омогућавају развој трговине. Логика оног времена била је да онај човек преко брда, као и онај преко реке, није могући непријатељ, већ је потенцијални купац. И апсолутно је добродошао.
Дабоме да би било погрешно идеализовати то време, и тадашњег човека, али су у том и таквом друштву очигледно постојале неке вредности које су данас нама недокучиве.
– Јасно је да је и у то доба било насилних људи, јер је то у бити човека као врсте – објашњава научник.
– Међутим, у њиховом систему вредности насиље је било готово неприхватљиво и они су успевали да маргинализују све оне који би насиљем хтели да дођу до оног што им не припада. А погледајте наш данашњи систем. И данас је у нашем систему вредности насиље званично неприхватљиво, међутим нисам баш сигуран да је тако. Данас су ратови постали легитимно средство за остваривање циљева.


НОВО, ЛОШИЈЕ ДОБА
Шта се догодило са овом културом и шта ју је одагнало са историјске сцене? Једно ново доба које је уследило после неолита.
– Носиоци винчанске цивилизације су први у свету топили бакар. А он је, опет, био толико вредан и скупоцен, да се њиме искључиво трговало. Вичанци су га посматрали као трговци, а не као технолози. И тада су отворили Пандорину кутију. Простори на којима се налазе рудници бакра постају стратешки простори, а бакар огроман природни, али и стратешки ресурс. То је довело до потребе да се контролишу простори на којима се налазе рудници. Тако настају сукоби, али и померања, односно сеобе ондашњих племена.
Полако креће бакарно, а за њим и бронзано доба и на свету је све више оружја. Метал и његова масовна производња омогућавају стварање огромне количине оружја и оруђа.
А мучено човечанство схвата да су отимачина и рат много бржи начин зараде. И ето, тако остаде до дана данашњег… А стручњаци се ипак надају да ћемо једном да досегнемо до оних вредности винчанске културе које су једном давно постојале.
Благо вама…
Пре неколико година стручна група италијанских археолога посетила је налазиште у Винчи, и тада су дуго разговарали са Јанковићем. Размењена су многа стручна знања, па ипак једна реченица је остала урезана у памћење нашег саговорника.
– Замислите, Италијани, на чијем простору се налазе најважнији остаци старог Рима, људи чији археолози увек имају препуне руке посла, после посете нашем локалитету рекли су ми: „Благо вама, ви имате Винчу! Завидимо вам.“


СВЕТСКИ ПУТНИЦИ
Трговачки путеви наших предака из неолита данас изгледају невероватно. Наш Винчанац одлазио је до Карпата, тамо узимао обсидијен, вулканско стакло, који је веома оштар и који је, када се разлиста, био изузетно оштро сечиво. Са њиме је одлазио пешице низ Мораву до Егеја и доносио накит, чије остатке данас археолози ископавају на налазишту, баш као и предмете из Средње Европе.
– Са Авале су доносили цинабарит, који је продукт руде живе и од њега су добијали црвену боју којом су фарбали тканине. А таква боја била је у оно време изузетно драгоцена.

НЕОЛИТСКИ ОСТАЦИ
Винча није једино налазиште из доба неолита у Србији. У Београду и његовој околини „успомене“ на житеље из овог доба, око пет миленијума пре Христа, остале су „посејане“ на Калемегдану, Бањици, у околини Младеновца и у Барајеву. Археолог Адам Црнобрња лоцирао је изузетно налазиште у Стублинама код Обреновца, које је вредно посебне приче, а са друге обале Саве, оваквих места има и у околини Јакова.
– Наши преци из Винче су први топили бакар – додаје Јанковић. – То откриће говори да прва металуршка револуција није настала на Блиском истоку, како се донедавно мислило, већ управо на овом, нашем простору.

РАШИРЕНЕ РУКЕ
Фигурине које су током протеклих сто година ископане на налазишту у Винчи изузетне су због много разлога. Све оне приказују ликове са великим очима, што означава пажњу и бригу, а готово све имају раширене руке.
У доба када ратови нису постојали, раширене руке симболизовале су срдачност и добродошлицу према свима који би „ушли у видокруг“ наших Винчанаца.
ВАСИЋ, ХАЈД И „ЛЕЈДИ“
Милоје Васић је наш први школовани археолог који је титулу доктора ове науке стекао у Немачкој. Управо он је одлучио да у Винчи започне ископавања 1908. године, где је открио ово спектакуларно налазиште.
Васић упознаје Британца Чарлса Хајда, који почетком 20. века у Бирмингему води свој часопис и који у то време слови као велики поборник слободе штампе. Будући да је био добростојећи, заинтересовао се за Васићев рад и решио да му помогне финансијски како би могао да допре до београдског неолита.
Посредник у овом послу била је Кетрин Браун, Енглескиња која је словила као велики пријатељ Срба, па је остало предање да је једна од најлепших фигурина које је Васић ископао управо због ње понела име „Лејди“.

Новости

GLAS RUSIJE: U VATIKANU SE NALAZI NEKOLIKO TONA ZLATA OTETIH OD SRBA, VREDNO 10 MILIJARDI ŠVAJCARSKIH FRANAKA!

Postoje dokazi da su vlasti ustaške NDH, na čijem čelu se nalazio fašista i saučesnik Hitlera Ante Pavelić, predali na čuvanje Vatikanu 350 miliona švajcarskih franaka u zlatu- navodi Glas Rusije.

vatikan

Ova „transakcija“ ustaškog glavešine i Vatikana dokumentovana je u spisu od 21. oktobra 1946. godine, koji je potpisao Amerikanac Emerson Biglou.
CIA postepeno skida pečate sa tajnih dokumenata. Činjenica da su Amerikanci odmah poslije Drugog svetskog rata postali zaštitnici bivših nacističkih zločinaca – prestaje da bude tajna.

U medijima se ponekad pojavljuju dokumenta koja mnoge iznenađuju. Na primer, utvrđeno je da je lider hrvatskih fašista Ante Pavelić u toku rata uspeo da preko Vatikana prokrijumčari na Zapad nekoliko tona zlata i dragocenosti ukradenih od Jevreja i Srba.
Britanski komandosi su 1945. godine zaplenili 150 miliona franaka hrvatskih fašista, dok su ovi pokušavali da ih prebace preko švajcarsko-austrijske granice.
Međutim, veći dio zlata otetog od jevrejskog stanovništva našao se u Vatikanu, odakle je tajno, deo po deo, slat u Španiju i Argentinu.
O ovome je 1998. godine pisao američki list „Ju-Es njuz end vorld ripot“ /U.S. News and World Report/.
Zlato koje su ustaše pokrale danas vredi više od deset milijardi švajcarskih franaka
Prema različitim ocenama, ako je 1944. godine cena za uncu zlatnih „zaliha“ ustaškog glavešine Pavelića iznosila 35 dolara, danas je to – 1.600 dolara.
Shodno tome, zlato koje su ustaše pokrale i oduzele od svojih žrtava danas vredi više od deset milijardi švajcarskih franaka. Amerikanci ne isključuju mogućnost da Vatikan čuva to zlato.
Ipak, malo ko bi pristao da prizna da je zarađivao novac na smrti nesrećnih Srba, Jevreja i Roma.
„Glas Rusije“ podseća da je Vatikan mnogo godina davao utočište hrvatskom diktatoru i fašiti Paveliću nakon bekstva iz Zagreba.
Pavelić je 6. maja 1945. godine uspeo da pređe sa porodicom u Austriju – u američku okupacionu zonu. Tamo je dobio lažne dokumente na ime peruanskog državljanina don Pedra Gonera.
fašista Pavelić je tako postao peruanski sveštenik, a uz podršku Amerikanaca prebačen je u Italiju. Od 1957. godine našao je utočište kod španskog fašiste Frančeska Franka.
(Srna)

четвртак, 12. септембар 2019.

НЕ Ћирилица, Већ Србска Азбука!

Србска азбука

Да ли је дошло време да се потпуно преиспитамо и у вези наше историје, али и културе, као и најосновнијих вредности нашег идентитета???

Да ли нам је Интернет и ЈуТјуб, у последњих неколико година отворио очи и уши?  Да ли смо заиста већ деценијама, а можда и вековима, лагани, обмањивани и доведени у ситуацију да све или већина, онога што знамо о нашој прошлости, култури и вредносном наслеђу … није тачно?
Сада је већ извесно, да:
  • Нисмо се доселили на Балкан у 7 веку, ту смо скоро, па одувек.
  • Државност Срба не почиње са Немањићима, а Стефан првовенчани то није, било је краљева, па и царева и пре Немањића.
… могли би овако у недоглед, али у овој Блог објави, желим да се бавим конкретном темом:


ЋИРИЛИЦОМ.

 Срби пишу Ћирилицом?

Може ли се уопште ставити знак питања после овакве тврдње?  Пре само неколико година, вероватно би ме прогласили лудим или тоталном незналицом. Можда и данас ме многи тако окарактеришу …
Ја данас тврдим:

Срби не пишу Ћирилицом, Срби пишу Србском Азбуком!

Сада само још да то и образложим …

Ја наравно нисам ни историчар, а још сам мање лингвиста, али … из свега чутог и прочитаног у последњих неколико година, поготову од аутора, попут Радована Дамјановића, Горана Шарића, Слободана Јарчевића, Петра Ашкрабе Загорског, Дејана Лучића … да не помињем, Милоша С. Милојевића  … али и многе стране ауторе током векова …
ЈуТубе канала попут,  Србија Глобал, Балкан Инфо, Радио Сербона …
Једино што могу да закључим је да Ћирило и Методије, НИСУ „Словенима“ донели и направили никакво писмо, већ да су „Словени“, а самим тим и Срби, били писмени мого, много раније пре ова два светитеља.



Ако је ово тачно, а ја дубоко верујем да јесте, ми не само да не пишемо Ћирилицом, већ Ћирилица ни не постоји!

Наше србско писмо је Азбука или још тачније: Србска Азбука.
Уколико посетите, сада већ озлоглашену, Википедију, на србском, тамо ћете прочитати: „Ћирилица је изведена из грчкогунцијала, проширена словима из старијег глагољичког алфабета, укључујући неке лигатуре. Та додатна слова су додата за старословенске гласове који нису присутни у Грчком. Писмо је названо у част два византијска брата, Ћирила и Методија, који су раније креирали глагољичко писмо. Модерни научници верују да су ћирилицу развили и формализовали рани ученици Ћирила и Методија.“
Ето довољан је један пасус Википедије, а гледано из угла за већину нас, нових сазнања у последњих неколико година, да потрошите читав један дан да демантујете шта ту пише!!!
Ако је тачно да потпуно савршену писменост имамо из времена „винчанске културе“ око 5 500 год. пре нове ере! Какав онда грчки унцијал? Одакле Ћирило и Методије у време Винчанске Цивилизације? … каква Византија? Где је то? …
Е сад, да ли је то винчанско писмо „србица“, то наравно не знамо, јер се нико озбиљно не бави терминологијом, али за потребе лакшег разумевања, ми ће мо користити тај назив СРБИЦА.



Господин, Хаџи Драгиша Шоћ, помиње Лина Рашанина, који је прилагодио Србицу за Грке и створио им писмо. Шта ћемо сад? Па, ако је само ова тврдња тачна, хиљаде др, мр , професора историје, лингвистике … , треба одмах да врати и поништи своје дипломе!
Напис на Енејевом гробу који је пронађен у Италији и који потиче из 1150.год. пре Христа написан је древном Србицом!
Ит тако даље … толико има тих података, да је просто НЕВЕРОВАТНО, да тзв „Званична Наука“, до те мере може да игнорише историјске, археолошке чињенице и артефакте, да је практично све у вези „Званичне науке“, доведено до бесмисла.

Печат Стројимира Властимировића

Стројимиров печат, скоро откривен, јасно показује да су Срби писали својом азбуком, на српском, не на грчком, пре него што су Ћирило и Методије, кренули пут „описмењивања Словена“.
Е сад, само откривање овог печата, показује сву беду и јад стања наше националне историје, културе, политике … јер ми никада не бисмо ни сазнали за овај печат, да неко, некада, није исти украо и однео са ових простора … колико год то било траги-комично, једино тако се и могао појавити пред нама и бити „сачуван“ до данас.

Углавном, ако смо данас сведоци, до које мере су разни људи, кроз историју, учествовали у лажирању, пропаганди и измени (лажирању) истине, колико је људи искоришћено, без њиховог знања, да њихова имена послуже, као симболи нечега … мислим да је коришћење било чијег имена, за назив нашег писма, НЕПОТРЕБНО и потенцијално збуњујуће.
Ако постоји алфабет, па таки и енглески алфабет, тако постоји и азбука, па самим тим Србска Азбука је више него довољна одредница, да свима нама укаже ЈАСНО о чему се ту ради.
Надам се, ускоро, да ће неко далеко меродавнији и утицајнији од мене, озбиљно покренути иницијативу, петицију … било шта, да се више не користи термин „ћирилица“, већ једино и искључиво „Азбука“ или „Србска Азбука“!
Шта ви мислите о овоме?
сорабија инфо

среда, 11. септембар 2019.

POREKLO IMENA ILIR JE ODGONETNUTO? KAO I HILANDARA...

Hilandar manastir
Ima tri ili četri godine otkako sam razumeo poreklo reči Ilir, a tek pre neki dan me je jedna objava prijatelja podsetila na to iako nema veze sa tim.
Zapravo me podsetila na način baš kao kada zaboravite neki san, a onda vam jedna reč vrati pamćenje i svega se setite.
Ilir je zapravo jedan od oblika i modifikacija izvornog naziva Jelen (Olen), odnosno Jelini.... Oleni , Eleni, Elini, Heleni… A kako se stiže do toga?
Pre nego što nastavim, poznato je da se za ime Hilandara nude dve verzije. Prva da je postojao neki Hilandarius po kome je dobio ime, a drugi da znači Helen dar. To H čtajte kao J, a biće vam sve jasnije u nastavku teksta.

Zapamtite Jelen dar!!
Istorija nastanka olimpijskih kultova u potpunosti potvrđuje iznetu tezu. Jedan od kasnijih antičkih istoričara i pisaca Pavsanij ( 2. vek n.e.) u svom slavnom delu "Opis Grčke” daje neverovatne detalje pojave jednog od najznačajnijih svetinja antičke Grčke - hrama Apolona u Delfima. U početku je bilo tamo hiperborejaca i među njima je bio budući prvi delfski sveštenik, a on je imao, po "čudnoj slučajnosti", “slovensko” ime Olen (Jelen). Treba imati u vidu da tada taj jezik nije bio ni savremeni srpski ni savremeni ruski, već jedan jedini kojeg su kasnije falsifikatori istorije podelili na više odvojenih. Uzgred, ime rodonačelnika svih tzv “grčkih” plemena i jednog naroda - Elina je takođe grčki oblik indoevropske reči bliske njoj, u smislu i poreklu reči "jelen".
Olen - hiperborejac i njegovi drugovi su poslati u Delfi od strane Apolona. Ovo sugeriše na zaključak: sam bog (Apolon) u to vreme je bio daleko - najverovatnije u Hiperboreji, odakle su stigli njegovi predstavnici. Nakon što je postao prorok i proricatelj (hrist – prorok), Olen (Jelen) je podigao u Delfima prvi hram, prvo od drveta, kao kolibu, - piše Pavsanij (njegov model napravljen od voska i perja Apolon zatim šalje kao poklon u Hiperboreju), i tek posle dužeg vremena, posle mnogih požara i razaranja, obnovljen je tu kameni hram, čiji ostaci su sačuvani do danas. Istorija, pričana po Pavsaniju, očuvala se u obliku kanonskih delfskih tekstova:
“Onda su mnogoslavni tu osnovali svetilište Bogu
Deca Hiperborejaca, Pegas sa Svetim Agijem.
Takođe Olen: bio je prvi prorok celog Febi,
Prvo, pesme je sastavio od drevnih napeva.”
Kao što možete videti, tu se jasno navodi, da je kultski i obredni kanon

Apolona Delfijskog zasnovan na hiperborejskom predanju. Kasnije Olen (Jelen) pesmopevac predaje umetnost stihoslaganja svetim prorocima sveštenicama Apolona: sedeći na tronošcu, one predskazuju sudbinu u okruženju puzećih zmija, omamljenih isparenjima ili tamjanom.
U redu, sada znamo da je Apolonov predstavnik bio Olen, zapravo Jelen.
Kao što je jasno svakome ko želi da vidi, prikazi Helena nigde nemaju nikakve sličnosti sa današnjim Grcima, a teško da je moguće da su nekada postojali grci nalik nama, a da su se kasnije transformisali u današnji oblik po principu retrogradne Darvinove evolucije. Dakle, možemo sa sigurnošću reći i na osnovu istorijskih činjenica da današnji grci nemaju veze sa Helenima, osim što su prisvojili taj naziv.
Sada znamo i da su Oleni (Olenovi), odnosno Eleni (jeleni, odnosno Jelenovi), bili i starosedeoci Balkana, nekadašnji Pelazgi. Znamo i da je Troja bila zvana Ilion, otuda je Ilijada, koja bi se slobodno mogla nazvati Ilirijada. A sve vreme govorimo o jednom te istom narodu.. Obzirom das u Troju zvali Ilion, slobodno možemo reći da su je nastanjivali Iliri, koje danas iz nekog razloga nazivamo isključivo Trojanci.
Zašto insistiram na obliku Olen – Olenovi, Jelen – Jelenovi iz čega dobijamo Oleni, Eleni, Jeleni?


Uzeću za prvi primer Vlahe i boga Velesa. Naši preci sa ovog prostora su Velesa nazivali Vlasa, što možemo videti u knjizi Stefana Verkovića – Vede Slovena, u kojoj su prikupljeni epovi Polaka sa Rodopa, koji su izgovarani na najstarijem obliku današnjeg tzv šopskog govora. Veles je za njih bio Vlasa. E sad, kakve to ima veze sa sa oblikom Olen – Oleni? Znamo da na jugu Srbije imamo reku koja se zove Vlasina. Mnogi nisu primetili da je to naziv koji ima prisvojni oblik. Ona je nazvana po Vlasi (Velesu) i to je njegova reka – Vlasina, odnosno Velesova. I pravilno je izgovarati Vlasina reka, a ne reka Vlasina. Isti je slučaj i sa onima koje nazivamo Vlasi. Oni su zapravo Vlasini u prisvojnom obliku, kao oni koji slave Vlasu, odnosno Velesa.
Kao drugi primer uzeću nama tako mrski naziv Latini. Mrzak nam je sa razlogom, ali ako se dublje pozabavimo njime, shvatićemo da potiče iz naše mitologije, odnosno divonije, odnosno istorije Roda, našeg roda, odnosno naroda sa Balkana. Posle pada Troje, odnosno Iliona, trojanci ili ilirijanci, sasvim svejedno, uputuli su se na savremeno Apeninsko poluostrvo, gde su osnovali novo društvo koje danas poznajemo kao Etrurce. Neki su tu Etruriju nazivali Tirenija, a to su bili oni koji su ostali na savremenom Balkanu, a koji nisu bili grci. Međutim, danas se zvanično govori da je to grčki naziv. Sve su falsifikatori istorije lepo osmislili, ništa po njima ne pripada starosedelačkom narodu, već se izmišlja drugi starosedelački narod kome se pripisuje tuđa istorija.. U okruženju etruraca postojalo je pleme koje se zvalo Latini. Ako znamo das u postojala i druga plemena sa čisto “slovenskim” nazivima, zašto bismo pomislili da i Latini nisu bili istog roda? O čem se radi sa njihovim imenom? Naša stara predhrišćanska mitologija poznaje boginju Ladu.

Nije potrebno posebno podsećati na nju, njeno ime je poznato, a najpoznatije je kao model ruskog automobile. Kada već imamo Vlasa – Vlasini – Vlasi, onda i tu primenjujemo isti princip, nema razloga za neki drugi princip ako je to u skladu sa duhom vremena, I dobijamo poštovaoce boginje Lada u obliku Lada – Ladini, kao prisvojnu zamenicu. Od oblika Ladini nema ničeg lakšeg nego to izgovarati kao Latini. I u savremeno mdobu na našem prostoru imamo primer ženskog imena Latinka, što je direktno povezano sa boginjom Ladom. Ladinka, odnosno Latinka i potpuno je u skladu sa tadašnjim duhom vremena. Dakle, naziv Latini je čisto srpskog porekla, i donosi se na nekadašnje poštovaoce boginje Lade. Danas on ima negativan prizvuk za pravoslavan svet, a katolici su se baš dobro potrudili da tako bude. Međutim, bez obzira na to, potrebno je znati da taj naziv nije autentično vatikanski, već naš rodni. Kao po običaju i kao u mnogim drugim slučajevima i ovde je izvršena izmena značenja reči.
Vratimo se nazad na Ilire. Iz kog razloga je Troja nazivana Ilion možemo samo pretpostaviti, a istovremeno pokušavajući da razumemo duh tog vremena. Nemam sumnji da je u to doba postojalo više Troja, odnosno više Iliona kao znak poštovanja prema Olenu, odnosno Jelenu, Apolonovom izaslaniku. Kao hiperborejci, obojica su mogli biti samo pripadnici našeg roda, a nikako grčkog, kasnije veštački napravljenog. Iz ovoga možemo takođe pretpostaviti da je srpsko žensko ime Jelena takođe bio znak poštovanja prema Apolonovom izaslaniku i ono se održalo do današnjih dana. Samo je potrebno pratiti tragove, pokušati osetiti duh vremena i povezivati na izgled nepovezive momente istorije. Grčki oblik Helena je samo modifikacija imena Jelena baš kao što je to iskrivljavanje od Jeleni u Heleni, a što je kasnije iskrivljeno u Jelini, odnosno Elini. Upravo tako dobijamo nazive gradova Ilion. I to je oblik imena Jelen, odnosno Olen. Barem ga danas tako poznajemo iz nekih drevnih spisa – kao Ilion. Zaključak je das u stanovnici svih tih gradova bili poštovaoci Apolonovog izaslanika i da su dajući imena svojim gradovima Ilion, što ne mora biti i originalan oblik, pokazivali koga proslavljaju i poštuju. Otuda, kao što malopre pomenuh, ilionci, odnosno ilirionci, odnosno Iliri.
Uz svo poštovanje za sve one koji pokušavaju da odgonetnu naziv Ilira na taj način što ga povezuju sa bogom Ilijom, moram reći da mi to nikada nije bilo potpuno objašnjenje. Može biti da je to uslovno tačno, ali samo ako ime Ilija uzmemo kao vremenom iskrivljeni oblik imena Apolonovog izaslanika Jelena, odnosno Olena. U tom slučaju dobijamo kontinuitet od Jelen do Ilija i samo na taj način je moguće to povezati. I na taj način možemo pratiti naziv Ilira kao naziv onih delova roda koji su imali pamćenje i sećanje na Aplonovog izaslanika Jelena, odnosno Olena koji je očigledno bio izuzetno značajna ličnost svog doba, ostavivši jak trag i na današnje stanvništvo savremenog Balkana, nekadašnjeg Helma. I sasvim sigurno se Jelen smatrao bogom, odnosno božanstvom, ali ne u savremenom shvatanju reči bog. I sama reč bog danas nema izvorno značenje, izokrenuta je i iskrivljena i ima značenje koje ne objašnjava skoro ništa.
Bog je reč koja je prvobitno odražavala kvalitativni sastav čoveka! Kada bi čovek pri svom razvoju dostigao nivo Stvoritelja – bio je sposoban da upravlja i menja materiju i sam prostor! Naravno, takav nivo nisu dostizali svi, i to je sasvim prirodno! Bogovima su naši preci zvali ljude koji su uspeli da prevaziđu iskušenja, koji su prošli ispite i dostigli nivo stvaranja! Podrazumevala je ta reč čoveka, koji je kroz prosvetljenjo znanje i sam postajao nosilac svetla! Reč Bog je u početku imalo određeno značenje, koje je u tom obliku zaglavljeno u glavama ljudi, na nivou genetskog sećanja.
Kada sve ovo uzmemo u obzir, možemo zaključiti da je današnji Ilija zapravo nekadašnji Jelen, odnosno Olen, od čijeg imena je i nastao naziv Iliri. Kao Apolonov izaslanik, on je bio nosilac prosvetljenog znanja i bio je donosiloc tog istog znanja narodima i ljudima Balkana, odnosno Helma i kao takav je sasvim u duhu tadašnjeg vremena nosio epitet boga.

DUSAN MITROVIĆ

уторак, 10. септембар 2019.

Први рафал немачких војника после II светског рата био је рафал по Србима (ВИДЕО)



У центру Призрена, 13. јуна 1999. године, други дан од уласка КФОР-а на Косово и Метохију, немачки војници су са равно 220 метака убили цивиле Жарка Андријевића и Славка Веселиновића.

nemci ubili srbina-300x225

ТВ камере забележиле стравичан злочин убиства Срба који су аутом хитали да напусте град да би спасили животе.
Први пут после завршетка Другог светског рата, тачније 54 године од слома сила осовине, Трећег рајха и фашизма, немачки војник излази у једну европску земљу ван Немачке, издаје наредбу о употреби оружја, пуца и убија двојицу Срба – цивила на Косову и Метохији. Догодило се то 13. јуна 1999. године, само два дана од уласка немачког КФОР-а на Косово и Метохију преко граничног прелаза Врбница из правца Кукса у Албанији.


Радио Телевизија Србије је поводом десетогодишњице од почетка бомбардовања Југославије, марта 2009. године, објавила први путстравичан снимак убиства двојице Срба у центру Призрена који су жутом „ладом“ кренули да напусте град због несигурности од албанских екстремиста. Трагом тог уживо сниманог стравичног убиства двојице Срба, истражилли смо цео случај и први пут објављујемо имена двојице настрадалих Срба, али тек после десет година од злочина.
nemaci-kocovo2Немачко демонстрирање силе другог дана присуства на Косову и Метохији, јасно је показало на чијој су страни, и да малобројни преостали Срби у Призрену неће бити заштићени, као ни они који покушавају да оду из града под притиском албанских терориста. 
Тих дана, јуна 1999. године, Срби у Призрену су буквално били под двоструком окупацијом – пристиглих терориста УЧК и немачкогКФОР-а који се отворено ставио на њихову страну.
Сниматељ једне стране телевизије – Игор Шаљењевић забележио је камером, тог 13. јуна 1999. године, у јутарњим сатима сигурно најпотресније нечувено безразложно убиство – ликвидацију Жарка Андријевића из Призрена, портира у „Косово – вину“ и Славка Веселиновића Босанца, избеглицу из Босне, радника Електродистрибуције у Призрену. Они су тог јутра жутом „ладом“ хитали да напусте град због апсолутне несигурности од стране Албанаца у Призрену и Метохији.


Камере забележиле све
Жутом “ладом“ двојица Срба хитала су из Призрена да спасу живе главе. Нису разумели или једноставно нису чули коменду – HALT!!!
При одласку из својих кућа, улицом код поште у центру Призрена,двојица Срба су се приближавала аутом групи војника немачког КФОР-а који су били на пункту на оклопним транспортерима и поред њих.
Ту су били у групама и Албанци из редова УЧК који су и други дан славили долазак КФОР-а у Призрен.
Пристигли немачки КФОР је проценио да су им Жарко Андријевић и Славко Веселиновић опасност у жутој „лади“ која им се приближавала, па су испалили хитац упозорења у ваздух да стану. Избезумљени Срби су се зауставили, што се јасно види на снимку, а онда аутом кренули у рикверц.


У том моменту немачки потпоручник КФОР-а на пункту – Давид Ферк, први пут после Другог светског рата ван Немачке издаје наредбу својим војницима да се на Србе цивиле отвори ватра:
„Отвори ватру на непријатеља“. Након тога немачки војници испаљују равно 220 метака из више аутоматског оружја у Андријевића и Веселиновића, како је то званично на суду у Кобленцу у Немачкој записано.
У „лади“ Андријевића и Веселиновића, од десетине рафала и 220 метака, неби преживела ни мува.

prizren-lada-311За воланом ”ладе” Славко Веселиновић Босанац усмрћен је истог тренутка, док се Жарко Андријевић борио још неколико минута за живот поред аута у локви крви која се сливала низ улицу према немачким војницима КФОР-а.
Радник међународне организације „Wоrld Vizion“, који је помагао смртно рањеном Андријевићу, казао је да су задње Жаркове речи биле: „Ја сам Србин, ја морам да умрем“.
Пружање помоћи српским бегунцима које су Бундесверови припадници КФОР-а изрешетали


Али, још док је био смртно рањен у ауту Жарко последњим атомима снаге, са исколаченим очима, изговара, што се јасно чује на снимку Шаљењевића: „Не снимај ме, водите ме у болницу“. Језиво!
Немачки публициста и стручњак за Балкан – Јирген Елзесер тих дана је био на Косову и Метохији и добро му је познат случај убиства двојице Срба у Призрену.
Он је у књизи „Ратни злочини – бестидне лажи и жртве НАТО-а у Косовском сукобу“ описао атмосферу терора над Србима, али и то да двојица убијених Срба у Призрену нису били никаква опасност за никога, и да су код себе имали оружје само за самоодбрану, јер су знали шта их чека ако их албански терористи и Албанци ухвате живе.

Убиство за награду
Срмтно рањен, Андријевић се неколико минута очајнички борио за живот. Немачки министар је одликаовао заповедника ове трагедије јер су, наводно, дејствовали у самоодбрани.
Случај убиства Андријевића и Веселиновића је судски процесуиран у немачком граду Кобленцу, одакле је потпоручник Давид Ферк – први Немац који је после Другог светског рата ван своје земље и први пут од тада да немачка војска излази са оружјем из земље – наредио да се отвори ватра на људе цивиле.
Међутим, оптужница за убиство је пала у воду јер су судије дошле до закључка да су немачки војници наводно пуцали у самоодбрани. Одмах после тог судског процеса, немачки министар одбране – Рудолф Шарпинг одликовао је Давида Ферка златним орденом Крста части Бундесвера за „беспрекорно испуњење војничке дужности“.
На суђењу у Кобленцу, Давид Ферк је казао: „Нисам убио зато што сам хтео, већ зато што сам морао – и погодио сам право у мету“.
И на Косову и Метохији ово убиство двојице недужних Срба-цивила је остало ван домашаја закона и правде, јер је КФОР званично изузет од кривичне одговорности за било какве своје поступке, па и убиства цивила.
Питање је да ли су Андријевић и Веселиновић могли да избегну смрт у Призрену кад су се у то време нашли у двоструком непријатељском окружењу?!
Потресан видео о овом догађају (Напомена: Видео може бити сувише потресан за гледање осетљивим особама!)

Фонд Слободан Јовановић, Магацин.орг