четвртак, 24. мај 2018.

I dalje vladaju svetom? Evo gde su danas pripadnici NAJMOĆNIJIH PORODICA U ISTORIJI


Dragi pripadnici 99 odsto običnih smrtnika... Mrzimo da vam rušimo snove, ali mesta u krugu bogatih već su popunjena... i to pre nekoliko desetina vekova!

I dalje vladaju svetom? Evo gde su danas pripadnici NAJMOĆNIJIH PORODICA U ISTORIJI
Istraživanje "Prezimena i socijalna mobilnost u Engleskoj 1170-2012" objavljeno prošle godine pokazuje da su pripadnici istih porodica već stotinama godina uvek u krugu 1 odsto najbogatijih ljudi!

Grupa autora sa Londonske škole za ekonomiju pratili su istorijska kretanja elitnih britanskih porodica od 12. veka do danas, a iako se istraživanje odnosilo samo na ovu ostrvsku državu, analitčari tvrde da ta "dugoročna veza između najbogatije elite i moći" seže mnogo šire i da ju je moguće primeniti bilo gde na svetu, piše portal Allday.


Autori istraživanja su sakupili podatke za više od 20 generacija svake porodice - popise njihovog obrazovanja, statusa, imovine, društvene moći... Osnovna ideja je bila da se proveri gde su ove porodice danas - da li su se uzdizale i padale sa carstvima, da li su ih vremenom istisnule druge porodice, šta se dogodilo sa njima...

Odgovor je - ništa! Pripadnici ovih porodica su ostali tačno tamo gde su oduvek i bili - na vrhu!



Milenijum nadmoći

 
Britanska kraljevska porodica, Foto: Wikipedia/Robert Payne
Od najranijih zapisa iz 1077. pa sve do 2012. porodice koje su bile uključene u istraživanje ostale su u 1 odsto najbogatijeg dela engleskog društva.

Ovo možda i ne bi bilo tako neobično da Engleska nije prošla kroz ozbiljne prevrate i promene tokom vekova. Pripadnici ovih porodica preživeli su socijalnu i ekonomsku redistribuciju posle industrijske revolucije, uspon srednje klase, sve srednjovekovne bitke, kolonizaciju, dva svetska rata...



Istraživači naglašavaju da ovde nije reč samo o britanskoj kraljevskoj porodici iako ona, logično, pripada ovom krugu. Čitav vladajući sloj nije se promenio u poslednjih 10 vekova!

Ovakve, međusobno čvrsto povezane porodice, mogu se pronaći i u državama koje nikada, bar zvanično, nisu imale plemstvo. Najpoznatiji primer su svakako Sjedinjene Američke Države. Iako nastale kao zemlja mogućnosti i "milionera iz blata", aristokratija i te kako postoji i tamo, a porodice kao Kenedijevi, Rokfelerovi ili Vanderbiltovi dominirale su u sferama kao što su vlada i industrija od samog nastanka države, pa sve do danas.
 
Braća Kenedi - vrhovni tužilac Robert F. Kenedi, senator Ted Kenedi i predsednik SAD Džon F. Kenedi, Foto: Wikipedia
Dakle, dragi 99 odsto običnih smrtnika - osim ako se ne dogodi nešto tako veliko kao što je bila Industrijska revolucija, tako razorno kao što je bio Drugi svetski rat ili tako dubinsko kao što je bila Kulturna revolucija, i to sve u isto vreme, karte za stolom najbogatijih su već podeljene... i to pre nekoliko desetina vekova, smatraju ovi naučnici

1 коментар:

  1. Mislim da je ovaj podatak sasvim tacan, sto ponistava forbsovu listu kao istinitu, pre bih je nazvao lazna lista. Najzanimljivije sto najbogatije, rotsilde i rokfelere /felericne stene/ najcesce nema u toj izmisljotini !

    ОдговориИзбриши