четвртак, 24. мај 2018.

Da li znate tradiciju? Evo šta znače ČETIRI OCILA NA GRBU SRBIJE

Nije ono što većina ljudi misli!
 ZABORAVLJENA ISTORIJA: Da li znate šta znače ČETIRI OCILA na grbu Srbije?

Četiri slova "S" su čest motiv u istoriji srpske heraldike. Izvorno,  na našim prostorima prvi su ga na svom grbu nosili Mrnjavčevići. Na srpski grb stavio ih je despot Stefan Lazarević, nakon što je postao  despot 1402. godine.

Na grbu obnovljene Vizantije nalazila su se četiri slova "β" koja imaju identičan oblik sa ćiriličnim slovom "V". Reč je o akronimu motoa dinastije Paleolog tj. motoa Vizantije: "Car Careva, Caruje nad Carevima“ ("Βασιλεὺς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων“). Ovde se misli na Isusa Hristosa - cara nebeskog, koji caruje nad svim carevima sveta.

Prikaz Konstantinopolja (Foto: Wikipedia)

Despot Stefan je uveo varijaciju ovog grba i umesto četiri "β" stavio četiri "S".Vizuelno izgledali su skoro identično, a reč je bila o početnik slovima imena Srba.


Posle srpskih srednjovekovnih vladara taj grb je preuzeo 1838. godine Miloš Obrenović i on od tada čini neodvojivi deo srpskog identiteta.

Ipak, značenje "Samo sloga Srbina spasava" koje je postalo i nezvanični moto srpskog naroda došlo je tek mnogo kasnije. 

 Šta je uopšte ocilo? Ocilo ili ognjilo je vrsta turpije savijena u oblik koji se može videti na srpskom grbu. Kresanjem kremena o ocilo pravila se varnica koja je služila za potpaljivanje vatre.


4 коментара:

  1. A odakle onda teorija da cetiri ocila predstavljaju cetiri reke u centru sveta, Dunav Dnjestar Dnjepar i Don?

    ОдговориИзбриши
  2. Шта пишете, какво преузимање од Византије. Погледајте Винчанске симболе. Ово је невиђено шта пишете!

    ОдговориИзбриши
  3. А пре тога је тзв. Византија(Источно Римско Царство, држава Ромеја) преузела од Срба староседелаца који су имали своје писмо,историју и културу...Ако је тзв Византија као остатак пропалог Римског царства и постојала, а становници себе називали Ромејима, Римљанима, она је направљена на простору који су већински насељавала СРБСКА племена која су ту од античког доба. Данас Румунија која се пише Романиа представља мешавину Срба староседелаца и Римљана из пропалог Римског царства који нису имали где да се врате, те су остали на овим просторима.Проблем је историчара СРБА што недовољно итражују своје порекло, док преписују све што објављују Немачки, Италијански, Грчки, Енглески итд. пристрасни политизовани иторичари.Али, будимо се полако, тражимо корене, одговоре на сакривену историју СРБА у циљу величања других народа и квази народа...

    ОдговориИзбриши
  4. Колико сам читао, све се више говори да Византија није ни постојала.

    ОдговориИзбриши