субота, 27. октобар 2018.

Značenje pozdrava tri prsta

Značenje pozdrava tri prsta

Poslednjih godina srpski pozdrav pobedi, salutiranje, uobičajeno se vrši sa tri raširena prsta: palcem, kažiprstom i srednjim prstom, a da se retko ko upitao šta ovaj pozdrav znači, odakle i od kada potiče. Oni koji su sebi zaista postavili ovo pitanje, došli su do vrlo neočekivanih saznanja.
Ako pitate samozvane "stručnjake" od kada se ovaj pozdrav koristi među Srbima, neretko će te dobti odgovor "oduvek", a ako ih pitate šta znači, reći će vam da tri prsta predstavljaju Svetu Trojicu. Istinitost ovih njihovih tvrdnji možemo vrlo lako proveriti. Ako je zaista istina da se ovaj pozdrav koristi "oduvek", za očekivati je da ga vidimo na slikama starih srpskih umetnika koji su dočaravali trenutke iz naše slavne istorije. Ako ne tu, a ono barem od kada se pojavio fotoaparat. Bilo bi vrlo prirodno videti oduševljene srbske borce posle Cerske ili Kolubarske bitke, ili posle proboja Solunskoga fronta kako pokazuju tri prsta. Međutim, takvih slika i fotografija nema.Čak ni u mnogobrojnim zapisima, bilo istoriografskim, socioliškim ili etnografskim, nigde nema ni slovca o ta tri prsta.


U tom slučaju krenimo i dalje, prema današnjici. Dolazimo do Drugog svetskog rata. Za očekivati je da ćemo ovakav pozdrav videti na mnoštvu fotografija boraca Ravnogorskog, četničkog, pokreta čiji "naslednici" najviše i koriste ovakav pozdrav. Ipak, ni tu se ama baš ni na jednoj slici ne vidi da iko pokazuje tri prsta, niti se i u jednom opisu nekog značajnog događaja pominje da je iko ikada pokazao tri prsta kao znak nekakvog oduševljenja. Interesantno je da to čak ne pominju ni stranci koji su u to vreme boravili u četničkim jedinicama. Nigde ništa o tri prsta kod Srba.
pozdrav tri prsta 1
Ipak, uspeli smo pronaći neke izvore iz vremena Drugog svetskog rata, koji pominju, ili pokazuju ovakav pozdrav. Iznenađuje činjenica da ti izvori ne vode ka srpskim četnicima, ili bilo kojim drugim srpskim jedinicama, već na sasvim suprotnu stranu, ka hrvatskim ustašama. Naime, hrvatske ustaše, o kojima ne treba posebno trošiti reči, polagali su zakletvu svome "poglavniku" pred rimokatoličkim sveštenikom sa raširena tri prsta, palcem, kažiprstom i srednjim prstom, desne ruke. Ovakav pozdrav hrvatske ustaše preuzele su od nemačkih SS jedinica, mada se po nekim izvorima naslućuje da su Hrvati ovakav pozdrav koristili čak i u Prvom svetskom ratu.


Slično su zakletvu polagali i elitni srpski odredi u Drugom svetskom ratu, odredi Srbskog Dobrovoljačkog Korpusa. Sličnost je u tome što se podizala desna ruka i što su se mali i domali prst postavljali jednako kao i kod ustaša, ali tu se svaka sličnost završava. I kod jednih i kod drugih, mali i domali prst su spojeni i savijeni uz dlan, kod ustaša jer drugačije ne mogu da se rašire ostala tri prsta, a kod SDK-a da se pokaže jednistvo Božanske i ljudske prirode u Gospodu Isusu Hristu. Ratnici SDK-a su zakletvu Kralju Petru II Karađorđeviću polagali sa spojenim palcem, kažiprstom i srednjim prstom, kao simvolom jedinstva Svete Trojice, upravo onako kako se pravoslavni osenjuju časnim Krstom.
pozdrav tri prsta 2
Poreklo ovakvog korišćenja spojena tri prsta, kao i malog i domalog spojenih i savijenih na dlanu, potiče još iz četvrtoga veka, i vremena Svetoga Meletija Arhiepiskopa antiohijskoga. U to vreme su se Hrišćani borili sa arijanskim jereticima. Između ostaloga, spor oko prirode Gospoda Isusa Hrista doveo je i do toga da Arhiepiskop Antiohijski Meletije rukom dočarava prisutnima na Saboru trojično jedinstvo Božije. Kada je Arhiepiskop Meletije spojio tri prethodno raširena prsta, iz njih se vide svetlost kao munja.
Prvo razdvajanje prstiju, "razdvajanje Svete Trojice" kod Srba desilo se početkom devedesetih godina prošloga veka, i za to je najodgovorniji tadašnji vođ opozicije, a danas antisrpski pregaoc Vuk Drašković. Od vremena uspona nesrećnoga Draškovića Srbi zaboravljaju stari hrišćanski pozdrav sa spojena tri prsta i uzimaju antihrišćanski sa razdvojena tri prsta. Na ovo su upozoravali i različiti četnički listovi u emigraciji, ali i razne omladinske nacionalne organizacije u otadžbini. Ostaje nam nada da će budući naraštaji imati uši da čuju upozorenja koja im danas upućujemo, te da ćemo odbaciti ovakav način salutiranja i obnoviti pravoslavni pozdrav koji koristimo već duže od hiljadu godina.

Šta znače Tri raširena prsta

Posljednjih godina uobičajeni srpski pozdrav pobedi ili nekom uspehu su tri visoko podignuta i raširena prsta (palac, kažiprst i srednji prst) desne ruke. Ako upitate bilo kojeg Srbina od kada se ovaj pozdrav koristi među Srbima, najčešći odgovor će biti: oduvek.
Međutim, istina je malo drugačija. Niti na jednom dokumentu koji potiče iz perioda pre Drugog svetskog rata ne postoji ni slovo zapisa o upotrebi simbola "tri prsta".
Kad se prelistaju dokumenta iz Drugog svetskog rata za očekivati je da će se ovakav pozdrav videti na slikama pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta čiji ga "naslednici" najviše koriste. Međutim, na nečije razočarenje, ne postoji niti jedna slika koja prikazuje Srbe sa tri podignuta i raširena prsta. Postoji nešto slično, ali to nije taj simbol. Ali zato, na nečije veliko iznenađenje, postoje brojne slike koje prikazuju hrvatske domobrane i ustaše kako pred rimokatoličkim sveštenikom polažu zakletvu "poglavniku" sa tri raširena prsta desne ruke.
Zakletva hrvatskih Domobrana podizanjem tri prsta
pozdrav tri prsta 3pozdrav tri prsta 4pozdrav tri prsta 5
Zakletva Hrvata iz SS Handžar divizije podizanjem tri prsta. Muslimani, pripadnici iste vojne formacije prisežu desnom rukom preko prsa.
Međutim, ni ustaše nisu bili suviše originalni; ovaj simbol preuzeli su od njemačkih SS jedinica.
pozdrav tri prsta 6
Zakletva nemačkih nacista podizanjem tri prsta
Kopirajući SS-ovce, ovu zakletvu, osim ustaša, preuzeli su i ostali fašisti i nacisti širom Evrope.
pozdrav tri prsta 7
Zakletva danskih nacista podizanjem tri prsta
pozdrav tri prsta 8
Pregled zakletva raznih nacističkih formacija toko 2. Svetskog rata
Ako neko danas u Hrvatskoj na bilo kojem sportskom takmičenju podigne tri prsta dobiće (u najboljem slučaju) razbijen nos. Međutim, nekada su u Zagrebu bila visoko cenjena tri podignuta prsta.
pozdrav tri prsta 9
Zakletva Vlade NDH na čelu sa poglavnikom Antom Pavelićem
pozdrav tri prsta 10pozdrav tri prsta 0
Naslovna stranica glasila hrvatskog ustaškog pokreta "Hrvatski narod" koji izveštava sa zakletve prve državne Vlade NDH. Na slici: Poglavnik Ante Pavelić dok čita tekst zakletve, naravno sa podignuta tri prsta...

Moderna zabluda o tri prsta

Pozdrav je popularizovao Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove tokom devetomartovskih demonstracija 1991. godine u Beogradu. Na tom mitingu to je predstavljalo tri zahteva koje je SPO zahtevao da se ispune. Vuk je izjavio da mu je inspiraciju za taj pozdrav navodno dala slika ustanka u Takovu 1815. godine, na kojoj Knjaz Miloš drži podignuta tri prsta.
Takođe, taj pozdrav je na prostorima Srpske Krajine popularisao akademik dr Jovan Rašković, ali po rečima njegove ćerke Sande, on nije dao objašnjenje zašto tako pozdravlja.
Kasnije je taj pozdrav dobio i druga tumačenja i prerastao u opšti srpski pozdrav. Pozdrav predstavlja analogiju sa načinom krštenja pravoslavaca, sa tri prsta desne ruke, koji simbolizuju Svetog Oca, Svetog Sina i Duha Svetog.

Нема коментара:

Постави коментар