четвртак, 14. март 2019.

Pred našim očima nestaje 500 reka Srbije

Prirodne lepote naše zemlje, kojima se toliko ponosimo, ozbiljno su ugrožene, jer se dešava ono što stručnjaci nazivaju ekološkim masakrom.

Naime, izgradnja mini hidroelektrana mogla bi da uništi našu prirodu. U planu je izgradnja nekoliko stotina ovakvih postrojenja, koja bi uništila čitave ekosisteme i ugrozila brojne životinjske i biljne vrste, a uz to nisu previše ni korisne.


U želji da skrene pažnju na ovaj ogroman problem, Pokret “Odbranimo reke Stare planine” organizovao je danas ekološki protest protiv izgradnje derivacionih mini hidroelektrana, sve sa ciljem da se javnosti, nadležnim institucijama i donosiocima odluka skrene pažnja na aktuelan proces uništavanja prirodnih resursa Srbije izgradnjom ovih hidroelektrana.
Jedini zahtev koji je upućen jeste da se odmah zaustavi izgradnja derivacionih mini hidrocentrala.

Jovan Memedović upozorava na uništavanje lepota Srbije: Odrodili smo se od prirode

Kako je to u svojim objavama na Tviteru objasnio Uroš Nedeljković, advokat i pasionirani ljubitelj prirode (čiju priču možete pročitati i u novom broju magazina Original), šteta prouzrokovana izgradnjom MHE meriće se sa prirodnom katastrofom, a korist će biti minimalna.
– U Srbiji se planira uništavanje više od 500 reka, a mnoge su već uništene zauvek. Kada se reka uništi ona više ne postoji, kao ni biljni i životinjski svet u tome. Ta reka više ne postoji niti se množe obnoviti. Većina reka se nalazi u zaštićenim područjima a upitna je zakonitost njihove izgradnje. Sve one lepe slike Srbije što gledate na slikama – neće postojati, a mnoge ne postoje više. Ono što je naše pretke održavalo u životu i pomagalo im da prežive biće uništeno, nama služiti svakako neće. Pojeli smo sami sebe. Ovo nije stvar ekologije, niti je stvar politike, ovo nije teorija zavere – ovo je stvar života – piše on na početku i nastavlja:
– Srbija će uništenjem 500 reka dobiti 2,5% struje. Gubici na mreži su oko 10%, tako da se samo saniranjem elektromreže može dobiti mnogo više od ovoga. Takođe, upotrebom led sijalica, stavljanjem izolacije na zgrade i slično, ušteda i korist je višestruko veća od ovoga.
Uroš je objasnio šta je najgore u svemu ovome i koje su razmere katastrofe.
– Najgore je što se reka stavi u cev i tako se kilometrima kroz zemlju sprovodi do kvazi elektrane. Kroz to prolaze ribe iz najčistijih reka, rakovi i sve što živi u čistim vodama i ne ode nigde. Dakle, apsolutna smrt.
On odbacuje i kontraargument da su neke reke prljave, te da je zbog toga neophodno izgraditi MHE.
– Umesto da se reka očisti da bude tu za sve nas i naše buduće, biće uništena – zaključio je Nedeljković i objasnio da se na slici na početku teksta nalazi Dojkinačka reka, koja je još lepša uživo, a da uskoro ni nje više neće biti.

Autor: Original
Foto: 
Uroš Nedeljković

Нема коментара:

Постави коментар