субота, 12. октобар 2019.

Kosovo, Hrišćanstvo u opasnosti (francuski dokumentarac)

Prvi Prvi na Skali
9. 6. 2017 - "Kosovo: Hrišćanstvo u opasnosti" je francuski dokumentarni film Edija Vikena i Ivona Bertorela koji govori o životu Srba u enklavama na Kosovu i Metohiji.
Film je sniman od septembra 2016. do januara 2017. uz pomoć Arnoa Gujona, osnivača humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo i nastoji da približi gledaocu realnosti u kojoj živi 120 000 Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

Francuska ekipa je išla od sela do sela, od manastira do manastira, i razgovarala sa običnim ljudima o njihovom svakodnevnim životima. Meštani enklava, sveštenici i monasi govore o problemima i nadanjima, bez politike i krupnih reči. Istinsko svedočenje.

U filmu govore episkop raško-prizrenski Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, iguman manastira Draganac Ilarion, direktor Kulturnog centra u Gračanici Živojin Rakočević. Pored njih, dva francuska stručnjaka za Balkan govore o istorijskim činjenicama koje su dovele do situacije koje poznajemo danas, dok Arno Gujon govori o humanitarnim prilikama u enklavama.

Ovaj zanimljiv dokumentarni film predstavlja Kosovo iz nepristrasnog ugla francuskih dokumentarista, više puta nagrađivanih za njihove dokumentarne filmove. Film donosi ekskluzivnu priču o jednom paradoksu, da u današnjoj Evropi, u 21. veku još postoje enklave i geta gde ljudi žive u strahu i zatvoreni, boreći se u veoma teškim okolnostima da opstanu.


Film je prvi put prikazivan na francuskoj televiziji KTO 10. aprila 2017. i otada je više puta repriziran. U maju ove godine je takođe u Francuskoj izašao DVD filma.



ARNO GUJON - SOLIDARITE KOSOVO SAJTFB STRANATVITERJUTJUB

Нема коментара:

Постави коментар