петак, 25. јануар 2019.

Dečju igru zamenili su državnim problemima: Srpski vladari koji su suviše mladi došli na presto












Kraljica Marija sa decom u Herceg- Novom, 1934. godine
Nekoliko srpskih i jugoslovenskih vladara iz dinastije Karađorđevića i Obrenovića stupilo je na presto u ranoj mladosti.


Najmlađi je bio kralj Petar II Karađorđević, koji je u 11. godini, nakon ubistva kralja Aleksandra, nasledio oca na prestolu.








 Petar II Karađorđević
Zatim, kralj Aleksandar Obrenović postao je vladar u 13. godini, knez i kralj Milan Obrenović u 14, knez Mihailo Obrenović u 16, knez Milan Obrenović u 20, kralj Aleksandar Karađorđević kao regent u 26, a u 33. godini postao je kralj, knez Miloš Obrenović u 33, a vožd Karađorđe u 42. godini života. Samo je kralj Petar I Karađorđević postao vladar kada je bio šezdesetogodišnjak.

Aleksandar Obrenović, 1890. godine

Naši vladari su isto tako mladi silazili sa prestola. Knez Mihailo je prvi put sišao sa prestola kada je imao samo 19. godina, bežeći od Tome Vučića Perišića,  zatim se vratio na presto ali je ubijen u 45. godini života.
Knez Mihailo Obrenović
Knez Milan umro je u 20. godini, iste godine kada je stupio na presto. Kralj Petar II ostao je bez krune u 22, a poslednji Obrenović, kralj Aleksandar ubijen je u 26, kralj Milan odrekao se prestola u 35, a umro je u 47. godini. Kralja Aleksandra Karađorđevića ubili su u 46. godini života.
Aleksandar Karađorđević kao mladić

Нема коментара:

Постави коментар