уторак, 24. септембар 2019.

(VIDEO) Tesla davao pare četnicima, za sahranu mu svirali pesmu „Tamo daleko“…


Povela se, ponovo velika rasprava o poreklu slavnog naučnika Nikole Tesle, a rafalna paljba ponovo odjekuje na relaciji Zagreb – Beograd!
I dok Hrvati svojataju Teslu i predstavljaju ga kao njihovog građanina, Srbi s druge strane ističu njegovo srpsko poreklo, kao i činjenicu da mu je otac pravoslavni sveštenik, a majka iz svešteničke porodice.
Najnoviji dokaz srpske opredeljenosti Nikole Tesle jeste dokument, tačnije zahvalnicu koju je „Udruženje četnika“ dodelilo svom „darodavcu“ iz Smiljana.
Ovo udruženje koje su osnovali proslavljeni srpski junaci major Vojislav Tankosić, Dragutin Dimitrijević Apis i drugi istaknuti četnici, svom darodavcu, a zbog svestrane pomoći 1938. godine uručilo je priznanje Nikoli Tesli.
Odavno je poznato da je Nikola Tesla bio veliki patriota, a to najbolje dokazuje i  njegova želja da mu se na sahrani svira pesma: „Tamo daleko“.
Srpsku pesmu koja je naučnika podsećala na daleku domovinu odsvirao je njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora „Slovan“.
Pogledajte kao je to bilo:


Нема коментара:

Постави коментар