четвртак, 11. октобар 2018.

ВАТИКАНСКО - АУСТРОУГАРСКЕ ЛАЖИ У ЗАТИРАЊУ СЕРБСКЕ КУЛТУРЕ И СЕРБСКОГ ЈЕЗИКА НА ПРОСТОРИМА СЕРБСКОГ ХЕЛМА


Picture
Круна Св.Стефана..., Штефанплац-Беч
​Тражећи о Мађарима, нашао сам препис у оригиналу да на мађарској круни али и текстуално везеној плахти (такозваној капуљачи) у злату, на којој је писано(извезено) ћириличним сербским писмом !... , и то првом мађарском краљу Светом Стефану (Иштвану) чак знам и где се чува тај натпис. Да објасним, круна се доносила у једној врсти „торбе” која је била извезена златом и она је била саставни део одеће, стављала се на главу, као капуљача и као заштита од тежине саме круне на глави, али и као знак благости јер је краљ народу, давао сребрњаке из ње. Један део везеног текста је делимично избледео и отсечен (са једне стране).

Текст је на старосербском, да јесте оригинал потврђује и була папе Урбана VII(1378-1389),и чињеница да је Цар Матијас и Царица Ана дају на чување(поклон) „самостану” Капућинера у Бечу (ту су сахрањени сви Хабсбурговци). По предању Св.Стефан I мађарски краљ је увек носио при себи и давао новац из ње, а главни и службени језик ( и црквени) био је наш Сербски, такође и уређење је било по нашем обичају. Сматра се да су били пред самим кораком као и Бугари, да примањем хришћанства (православног)приме и језик наш, и вероватно сачувају само име.
Ана и Матија су били у инцестном браку. Њихови очеви Фердинанд и Максимилијан (који је такође оженио рођаку са којом је добио сина Матију) су рођена браћа са великом разликом у годинама . И Матија је био старији од сестре - жене скоро 30 година. Кад су се венчали (1611) он је имао 54, а она 26 година. Наредне године, кад му је умро болешљиви брат, Матија је постао владар Св.Римског Царства. Ниједно дете им није преживело. Владао је до 1618 (6 година целом територијом), а до 1619. оним што је данашња Аустрија.


Брат и сестра су оснивачи капуђинерског манастира у Бечу, с почетком 17.века. Она је волела Капућинере јер их је познавала у детињству у Инсбруку. Умрли су у размаку од 3 месеца, прво она, па он. Капућинерска црква (званично црква Св.Марије) завршена је касније, 1632.г. У време њихове смрти и живота, главни кардинал био је Мелкхиор Клесел. Отац му је био пекар и протестант , а он је сам касније догурао до римокатоличког кардинала, познатог по прогањању протестаната. Кладим се (прим.аут.) да се он сетио сакривања оригиналне Стефанове круне и наравно, те и такве „подкапе” у тмине архива.. (из архива аустријске историје (Akademie der Wissenschaften, Vienna. Historische Kommission..vol. 57)
Picture
Најстарији цртеж круне Св.Стефана из 1555. године..., место чувања немачки национални музеј Минхен. (слика је рестаурирана, рад К.К.Д.)
Вратимо се капуљачи а првенствено Були папе Урбана VI. Була спомиње захвалност уручења „капуљаче”од стране истог папе (тај чин је био симболичан, као признавање, врховне папске власти од стране Мађара (тј.речено савременим језиком, полагање заставе и признавање своје верности, папској столици). За нас Србе је важна та була, јер указује на аутентичност капуљаче и сербског текста-језика-писма, који одговара сербској рецензији и редакцији, упоређујући га са нашим Мирослављевим јеванђељем. Мађари би хтели да укажу „да су имали краља” пре Срба и самим тим и „аутохтоност” на тим просторима..., АЛИ... , оно али ,,девојци срећу квари“, а то је наравно натпис. На круни је „старо-сербски“ из тада ЈЕДИНОГ хришћанског центра на свету, а око 50 година КАСНИЈЕ ће се једна секта, из Рима у Ватикану издвојити и постати самостална црква. Мађари такође хоће да сакрију да је читав тај простор био под јуридикцијом СПЦ тј.под Пећком Патријаршијом, чак до XVI. И ГРАД БУДИМ ЈЕ БИО ПОД СПЦ, наводно захваљујући, рођаку Мехмед-паше Соколовића!!!НЕ...!.., она је била само раздвојена због Турака (тадашњу Унгрију су неки немачки писци и готову сви источноромејски писци звали ТУРКИЈА или Турска), политичким границама. Као што је сада и раздвојена од 1917, призренско-рашка епикопија, тачније је призренско-рашка-скендеријска (ту је и Скадар и Кукс, Драч, Тирана..).


Зашто баш Мехмед-паша Соколовић, није он као дете одведен у јаничаре!!! ЛАЖ, он је био певач у манастиру Милишеви. А ко је био „сахрањен” у Милишеви? Ко му је био му је рођак? Много је питања, и много касније је одведен, и није сам одведен, већ са групом младих момака из манастира. Певач или појац, шта то значи, да ли је певач народне музике, или је био неко ко је морао знати читати и појати, такво му је звање већ било преодређено.

Мађари би хтели указати, најрадије, да је то неко „ЗА ИНАТ” „извезао“ можда у том XV или XVI веку, хвала Богу, али у XXI веку смо и постоји и Ц-14, чак се може и изотопима утврдити (уколико то власник реликвије дозволи). Зашто је извезено на сербском писму, нормално јер владајући сталеж није чинио ни 5% од броја становништва, као ни Бугара. Службене књиге су извршиле утицај не само у цивилизацијском већ и културолошком смислу. Зашто је руски толико сличан сербском, не само зато што су то блиски народи, већ се утицај извршио и „увозом” , богослужбених књига, од јужне ,,сабраће“...!

Зашто баш од нас? Ми смо имали, срећу и несрећу да живимо у, НАЈРАЗВИЈЕНИЈОЈ ЦИВИЛИЗАЦИЈИ ТАДАШЊЕ ЕВРОПЕ (умало и света)!, која ће таква и бити, скоро до 12 века. Костантинопољ је тада био Њујорк, а Рим некад први милионски град у историји, тада већ скоро 6 векова је имао само 18 хиљада становника (по некима 24.000), био је у рушевинама које нико није обнављао, са урушеним путевима, и најбитније, урушеним ВОДОВОДИМА. И још битније, Константинопољ је пао од „крсташа”1204. године, баш као и „Дроганов” Задар, три године раније, 1201.године, од тих истих крсташа. Турци су само, поспешили његов пад.
Picture
Торба, односно ''новчарица'' (кеса где се чува новац) Круна се доносила у једној врсти „торбе” која је била извезена златом и она је била саставни део одеће, стављала се на главу, као капуљача и као заштита од тежине саме круне на глави, али и као знак благости јер је краљ народу, давао сребрњаке из ње. Један део везеног текста је делимично избледео и отсечен (са једне стране).
Фото галерија 1.
Папина Була која се налази у оригиналу:

(„Diplomata,Bullae,Privilegia,Libertates,Immunitates,Constitutiones,Et Statuto Celeberrimae,Et Antiquissimae Universitatis Vindobonensis” Ab Anno MCCCLXV ,Prima Sue, Institutionis,Ad Annum MCCCLXXXIX Quo Studio Theologico Aucto. Et Completa Florebat ( Viennae 1791) ID knjige je VD18 VD18 1063276x)
..., на странама бр.60, 61, 62, 63:


(лат.)
Bulla „Urbani VI Pontificus de dato 12 Feb.1384, qua Alberto III Studium q uoque theologicum concendit ”


(серб.)
„Гласање”...У време папе Урбана је замало дошло до „раскола”у Римокатоличкој Цркви... до шизме...


Зверства кардинала Мелкхиота Клесела:

...Они кардинали који нису гласали за њега тј.Урбана VI, једни су били раскомадани (ваљда је добро знао посао, отац му је био месар по занимању) и са врећама су бачени у море, други су живи спаљени после бесомучног мучења, један је имао среће, био је удављен јер није могао ходати.Једног другог је тако мучио, да је његово ридање могао слушати чак у парку док је шетао а последњу двојицу је закачио на куке изнад ватре и живе, сушио. Остаци су смрвљени да би били у врећи из које је просипао прах тих истих кардинала, и док је ходао, газио је по том истом праху...

Осам дана после буле Урбанове буле о капуљачи, писао је папа још једну - поводом одобрења теолошког огранка на новоустановљеном бечком универзитету..., (имитирали су Чехе). И сви су нешто много везани (и сахрањивани) у катедрали Св. Штефана, на Штефанплацу у Бечу. То мени није јасно, откуда то обожавање неког и било ког Стефана код римокатолика. Имали су једног „папу” у 3.веку и то им је сада Св.Стефан, славе га на Илиндан, 2.августа. Имали су Ред Св.Стефана у Тоскани, последњи Медичи је основао. Куну се у ту круну Штефана првог и „земље круне Св.Штефана”, у Штефанплац.

Наш Цар Душан подигао је цркву Св Стефану (православни Стефан се прославља 9.јануара, на трећи дан Божића (иначе је име по Јеврејину кога је Савле мучио) на Јадрану, помиње се и неки витешки ред сербски по Стефану. Још свако крунисано сербско лице има у титули да је Стефан. (Стефан Милутин,Стефан Урош, Стефан Драгутин итд...)

Мађари су се у Панонију доселили заједно са Хазарима X веку. Мађарски владар Таксони је позвао још Хазара да се доселе на мађарске терирорије. У Мађарској је тада постојало двовлашће базирано на хазарским законима где је краљ делио власт са командантом војске који је имао титулу ЂУЛА. Ови Хазари (Кабари) су се углавном населили на југо источним границама Мађарске у Трансилванији и око реке Тисе. Неки историчари сматрају Секеље Кабарима. Мађари који живе у Војводини су углавном Секељи односно Хазари.

Први краљ Мађарске Војк 1000.године прима римокатолицизам иако је пре тога био крштен као православац. Војк или Бојк потиче од турске речи бојк што значи прави човек. Можда потиче и од сербске речи војак. Када се Војк крунисао узео је име Стефан. Стефанова круна има два укрштена ореола, један за римокатолике и други за православце који се укрштају. Сви мађарски краљеви су се звали Стефани. Мајка му је била православна кнегиња из Трансилваније, Саролт коју су њени сербски поданици звали Бела кнегиња. Била је ћерка Ђуле од Трансилваније. Овог Ђулу је крстио по православном обреду у Константинопољу лично император Константин VII и дао му је титулу патриција и име Стефан. Отац му је био мађарски принц Геза, син Таксонија, који је био син Золтана мађарског принца и ћерке Менуморута владара трансилванских Хазара илити Секеља. Золтан је имао и ћерку Саролту, која је постала жена Самуела Абе, који је био лидер Хазара у Мађарској у XI веку. За време владавине Стефана првог, Самуел Аба, његов зет, је био палатин, други човек краљевине, или ти ђула. После смрти Стефана I, његов наследник је Абу протерао са двора јер се Аба противио јачању римокатолицизма и вероватно прогону јеврејских Хазара. Аба ускоро уз помоћ незадовољних паганских (можда и православних, словенских) Мађара. Аба постаје краљ али ускоро бива збачен са власти уз помоћ Немаца и римокатоличке цркве и бива убијен (1044.год.). НЕ ЗНА СЕ ШТА СЕ ДЕСИЛО СА ЊЕГОВОМ ЖЕНОМ И СИНОВИМА. То је јако чудно јер је Саролта била краљевске крви. Ромејски хроничар 1145 године, Јован Синамус говори о трупама које су поштовале јеврејске обичаје и које су се бориле на страни Мађарске у Далмацији. Далмација је одмах поред Рашке. Хазари и Мађари су се ородили са свим Сербским владарским кућама од Хелма до Балтика. Крајем XII и почетком XIII века мађарски римокатолици одузимају сву власт јеврејским Хазарима. Јако пуно их се поримокатоличило и остало на власти. У исто време у Србији долазе на власт Немањићи. Пуно питања. Да ли су Хазари имали утицај на Немањиће? Да ли су Мађари имали утицај? Да ли су у питању хазарске ђуле које су се устоличиле у Србији као краљеви? Или нека од линија Арпадоваца која је остала без земље? Зашто Стефан Немања, Стефан без земље? Зашто опседнутост Стефаном и Урошем (опет сербско име)? Одакле та повезаност са Мађарима све до Реда Змаја и деспота Стефана и Сибињанин Јанка (Јанка из Сибиуа), и Влада Цепеша? Пуно пуно интересантних питања. Такође ако погледамо и Србе све Уроши и Стефани. Зашто? Чак и ако је ово са Немањићима случајно (чисто сумњам), остаје да се истражи утицај Хазара на централну Европу од VIII до XIII века. О овоме се уопште не прича.

За боље разумевање везе Капућинера, Хабсбурга и Угара.

Капућинери су основани 1520 од стране Фрањеваца. У прво време су били прогањани од стране Рима и нашли су заштиту код реда Комалдолесе који су носили капуљаче. Капућинери због њих носе капуљаче и зову се Капућинери. Значи постоји директна веза између ова два реда.Камалдолесе ред је настао под утицајем клунског реда. Клунски ред је основао Вилиам од Аквитаније 910. године. Главни циљ овог реда је био да се власт над манастирима пренесе са владара на чијој се територији налазио манастир, на самог папу. Овај ред је највише допринео оснаживању положаја папе и коначном расколу у цркви. Такође су први који су почели промовисање ходочашћа у свету земљу. Овим су директно допринели покретању крсташких ратова, јер је заштита ходочасника био изговор за први крсташки рат. Највећи поборници овог реда су били папа Урбан II, Ламберт од Херсфелда и Рикхард од Вердуна. Темплари ???

Од 950 - 1130 године Клунска реформа (давање све власти папи) је био најјачи религијски покрет у западној Европи. Срби централне Европе су преко Мађара (а ја мислим и Немањића) искоришћени као погранична војска која је чувала границе будућег папског домена док је ова реформа трајала. Зато је круна Светог Стефана толико важна. Без разних Стефана, Степхана и Степана ко зна да ли би било римокатоличке цркве. Не треба рећи да је капућинерско место, гробно место Хабсбурговаца, коме припада и музеј царске Аустроугарске, и да је то данас, магнетни туристички правац у Бечу!

Истраживачи и прави историчари се не би требали бојати, даљег истраживања и указивања на историјске чињенице...

У Були Урбана VI стоји из руке самог папе „о захвалности и о пријему реликвије ” свете новчане кесе„св.Иштвана-Стефана”..., којом се потврђује и њена аутентичност. Потписом и печатом (була би требало нешто тако значити-печат са прстена Св.оца- папе).Битно је да ова „капуљача-кеса новаца”, указује и потврђује, да су први мађарски краљеви, били већ скоро дубоко „србизирани”како културом тако и родбинским везама сербских племића. Државно устројство је почивало на православном наслеђу (отуд, круна на сербском) али СЕРБСКЕ традиције! Увођењем у хришћанство, је само потврдило „језиком разумљивим народу од браће Ћирила и Методија”отуд капуљача на нашем језику. Овде је најбољи приказ, борбе између две цркве..., источне и западне и најбољи пример из тог периода, германизације и славизације..., у овом случају је западна и касније германска добила битку, и директно ће православна, директно руска, допрети чак и до Аљаске...
Ова тема је врло битна,поготову у овим тренуцима, где мађарски десничари захтевају оно што захтевају од Србије у Војводини. На нама је Србима, да их упозоримо, ко је на чијој територији, па могу доћи, што да не, нек се врате свом првом хришћанству, нек уче своју прву азбуку, ставе своју прву круну и прву капуљачу а остало, зна се, имају један ИЗУЗЕТНО високи степен сербске не само крви већ и генетике са генетским маркером у крви, да им и „сусједи”позавиде.Ништа посебно, могу и сами то урадити ДНА-анализа је сваким даном јефтинија и краће траје. Па нек одлуче, шта је пре било Александар или Шандор, Стефан или Иштван.
Фото галерија 2.
​ШТА ПИШЕ НА КРУНИ

стоји у првом реду:
„Боу*едринииблагословинии”
други ред
„просветилицесвоиенанииомилуи.дх.
(последње слово нечитко и како кажу очевидци и распарано јер је било као и сва остала слова, извезено, истим стилом и традицијом, којом се можемо подичити пред светом за сва времена ”Слово Љубве„-знате од кога и коме је писано-везено,зар не!?)

Читам овако:

,,Бо(зхе) усхцхедри ни и благослови ни и
Просвети лице своје на ни и омилуј (ни).дх. (?)“...,
преводим уз помоћ већ прастарог речника из 1900 :
,,Ушчедри- уштеди, сачувати или спасити, можда
просвети-осветлити, указати, можда ни- њих...их
омилуј-узети у руке,загрлити...обухватити,
” Боже,сачувај их и благослови их и
обасјај лице своје на њих и загрли их (својим духом!?...,(мислим за ову последњу реч)...
Типична молитва или благослов приликом „рођења”а „крштење”је то и у духовном смислу речи...
,,,,,,,,,,,,,,,,Овако уствари пише:
Буди Господи, милост твоја на нас и њих у вјек вјеков.
1. реченица: Буди Господи, милост твоја (други део овако гласи: ...во вјеки и во вјека века)
2. реченица: Боже, ушчедри ни и благослови ни, просвјети лице твоје на ни и помилуј ни.
(Боже, смилуј се на нас и благослови нас)! ,,,,,,,,,+++



ЗАКЉУЧАК

Најстарији писани докуменат на „мађарском”је један фрагменат из XIV века (у Wiener Hofbibliothek) се налази или припада (Бечка Дворска Библиотека) али пошто се бави научним расправама, моралним, и метафизиком, речи су највише на сербском па латинском и немачком, тек нешто на мађарском, јер мађарски није имао те и такве изразе. Био је још у повоју. Исти случај је и са једним, кажу још старијим из XII века, који се налази у Пешти..., латински, немачки и сербски.

И за крај... уз напомену...,
Мађарска литература на мађарском не постоји пре Стефана Франца I (1745-1765) Цара Светог Римског Царства (читај-Аустрије)..., он је уводи као службени мађарски чак и у школама (изузев теологије и медецине)!?
Аутор: Крсто Крцун Драговић
Уредио: Стефан СРБСКИ
Фото галерија 3.
(I)
Наслов : A' magyar Szent koronának és az ahoz tartozó tárgyaknak historiája: Mellyet sok régi és újjább irásokból ki jegyzett, rendbe szedett

Аутор : Sámuel Decsy
Издавач : I. Alberti, K. Szabados, 1792
Оригинал из : Јавна библиотека града Њујорка
Дужина : 589 страница

(II)
Наслов : Diplomata, bullae, privilegia, libertates, immunitates, constitutiones, et statuta celeberrimae, et antiquissimae Universitatis Vindobonensis ab anno 1365 primae suae institutionis ad annum 1389...
Сарадник : Johann Thomas Trattner
Издавач : Typis Joannis Thomae Nobilis de Trattnern, sac. caes.reg. aulae typogr. et bibl., 1791
Оригинал из : Народна библиотека Републике Чешке
Дужина 256 страница

(III)
Наслов : Magyarország történeti emlékei az 1896. évi ezredéves országos kiállításon
Сарадници : Béla Czobor, Imre Szalay

Издавач : Gerlach M., 1897
Дужина : 470 страница

(IV)
Извор и назив дела .
Аутор : Varga Tibor
Pannónia nem veszítheti el angyal adta koronáját
A Szent Korona Engesztelése 1440-1464

Kiadó: Státusz: Kifogyott.

(V)
Извор и назив дела .
Аутор . Varga Tibor
Apostoli korona
Értekezések a Szent Koronáról

Kiadó : Státusz: Kifogyott


Нема коментара:

Постави коментар