четвртак, 22. август 2019.

Da bi nastao spomenik Neznanom junaku, ona je morala da nestane








Simboli današnje Avale su Avalski toranj i spomenik Neznanom junaku. Na mestu spomenika Neznanom junaku, Avalu je nekada krasilo nešto potpuno drugačije. Nešto što je danas moglo da bude takođe spomenik, ali spomenik kulture i istorije. U pitanju je srednjovekovna tvrđava, jedna od 6 najznačnijih utvrđenja u Srbiji. Zvala se Žrnov kao i sama planina u to vreme.
Na vrhu planine Žrnov (danas Avale) Rimljani su podigli utvrđenje, dok su kasnije Srbi tu sazidali tvrđavu, koju su potom Turci proširili i ojačali za potrebe napada na Beograd ali i da bi zaštitili svoje rudnike koje su imali na obroncima Avale. Turci su tvrđavi dali ime Havala, što znači smetnja kao tvrđava iz koje će Osmanlije smetati Beogradu. Upravo po ovom nazivu, planina je dobila novo ime, Avala.
spomenik neznanom junaku zrnov
Na mestu današnjeg spomenika Neznanom junaku, nalazilo se utvrđenje Žrnov koje bi danas bilo istorijsko i kulturno nasleđe i svedok burne istorije
Ispod zidina srednjovekovne tvrđave Žrnov na Avali, 1915. godine je poginuo petnaestogodišnji dečak, jedan od najmlađih vojnika Prvog svetskog rata. Sahranili su ga Nemci i na drvenom krstu napisali: „Ein unbekannter serbischer soldat.“ Nakon rata, meštani obližnjeg sela su podigli spomenik od kamena sa krstom na vrhu, na kom su urezane reči: „Ovde počiva nepoznati srpski vojnik.“
Zašto je baš na mestu tako bitne tvrđave kralj Aleksandar I Karađorđević doneo odluku da se sagradi monumentalni spomenik ovom mladom vojniku, do danas nije poznato. Iako na Avali postoji dosta slobodnog prostora, Kralj je bio izričit u odluci da Žrnov mora brzo da nestane.
Sravniti sa zemljom takav dragocen i jedinstven istorijski spomenik, radi drugog koji je mogao da se podige na nekom drugom mestu, na vrhovima ili u podnožju Avale, predstavljala je za istoričare, arhitekte ali i narod pravi skandal u to vreme, a pogotovo iz današnje perspektive.
Turci su tvrđavi dali ime Havala, što znači smetnja kao tvrđava iz koje će Osmanlije smetati Beogradu. Upravo po ovom nazivu, planina je dobila novo ime, Avala.
Imalo je dovoljno prostora i za Žrnov i za spomenik Neznanom junaku, ali je Kralj bio jasan u svojoj odluci
U želji da se maksimalno ubrza izgradnja mauzoleja, rešeno je da se tvrđava sruši eksplozivom. Dosta dobro očuvani ostaci grada su 1934. godine dignuti u vazduh. Tri puta su mineri postavljali eksploziv, ispod svih zidina, sve dok od zidina grada nije ostala gomila kamenja. Rušenju je prisustvovao lično kralj Aleksandar I koji se čak i fotografisao na ruševinama Žrnova.
Pre poslednjeg miniranja, otkriven je sloj iz rimskog perioda. Tu je između ostalog nađena i cisterna sa pitkom vodom kao i peć za pečenje hleba. Arhitekta Đurđe Bošković uspeo je da skicira, izmeri i opiše tvrđavu koliko je mogao, između eksplozija koje su proglasile kraj Žrnova.
U želji da se maksimalno ubrza izgradnja mauzoleja, rešeno je da se tvrđava sruši eksplozivom.
Kompleks spomenik Neznanom junaku podignut je po nacrtima najvećeg vajara kraljevine Jugoslavije Ivana Meštrovića. Meštrovića je kralj Aleksandar Karađorđević izuzetno cenio, tako da je njemu bila prepuštena gradnja nekoliko kapitalnih spomenika koji su označavali ne samo tadašnji Beograd, već i predratnu Kraljevinu Jugoslaviju.

Meštrović je imao odrešene ruke, novac i moć da radi baš po svojim estetskim i simboličkim planovima, ali i kriterijumima sa kojima je i sam kralj bio saglasan.
Plan luksuznog spomenika je nacrtan kao da se radi o potpuno golom vrhu planine. I stari spomenik mladom vojniku s prostornim krstom morao je biti srušen, jer se našao u podnožju zamišljenog monumentalnog stubišta i „kvario ambijentalnu celinu kao i opšti utisak grandioznosti.“
Nakon što je Žrnov nestao sa lica zemlje kao da nikada nije ni postojao, počela je gradnja spomen kompleksa Neznanom junaku
Sličan događaj se desio u Crnoj Gori, gde se takođe vodila velika polemika oko rušenja stare Kapele na Lovćenju i dizanja mauzoleja Njegošu, koji je projektovao takođe Ivan Meštrović.
I za Kralja i za Meštrovića se pričalo da su masoni i da je Kralj imao titulu majstora 33. stepena. Kralj Aleksandar I Karađorđević je otpočeo ceremoniju polaganja kamena temeljca spomeniku Neznanom junaku držeći srebrni čekić u ruci, a srebrni čekić spada među osnovne simbole alatke masona.
U skladu sa simbolima slobodnih zidara, čekić je jedna od osnovnih alatki, pa čak i kada mason umre, odnosno, kako to kažu njegova „braća“, kada „ode na večni istok“, za njega se kaže i kako je „ostavio čekić“.
Kralj Aleksandar I Karađorđević na polaganju kamena temeljca spomen kompleksu na Avali, sa srebrnim čekićem u desnoj ruci

 To nije bilo sve, jer fotografija beleži još jedan, veoma bitan detalj koji je prethodio događaju. To su menzura sa uljem, posuda sa vinom, kao i srebrni čekić i kamen temeljac, koji su ceremonijalno na bezmalo isti način bili deo protokola kada su polagani kameni temeljci za Kapitol u Vašingtonu, kao i Kip slobode u Njujorku, spomenici koji su već dobro poznati i tipični simboli svetske masonerije.







Da li kraljeva tragična sudbina ima veze sa njegovim masonskim delovanjem ili ne, ne znamo, ali samo nekoliko meseci od govora na Avali na polaganju temeljca, ubijen je u atentatu u Marselju i tako nije dočekao završetak spomenika zbog kog je žrtvovao tvrđavu Žrnov.
Istorija Žrnova je prepuna priča koje, zahvaljujući rušenju, danas padaju u sve dublji zaborav. Na tom mestu pronađeni su ostaci keltske kulture i Rimljana koji su ga koristili za kontrolu prilaza Singidunumu.






понедељак, 19. август 2019.

ОД АНТИKЕ ДО СВЕТОГ САВЕ – Kо скрива српске законе (видео)



Историја Срба скривена је чак и када је у питању дело Светог Саве. То што шира јавност не зна за обелиск из Kсантоса (Срба у Ликији) није толико чудно, али изостанак Устава Светог Саве из школског програма и општег образовања јесте. У овој емисији откривамо континуитет српске цивилизације, обичајних норми и писаних закона од антике до Светог Саве.
Аутор: Александар Шаргић

ZAŠTO JE ZATRPANA RANOHRIŠĆANSKA BAZILIKA KOD BELE PALANKE



Bez obzira na apele stručnjaka i Srpske pravoslavne crkve 2015. godine da se ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke sačuva i da se ne dozvoli njeno uništavanje zbog izgradnje auto-puta, ona se zatrpava. O tome su opširno pisale „Južne vesti“. a mi smo zavirili u novinsku dokumentaciju i napravili malo podsećanje o tome kako se nemarno odnosimo prema kulturnom nasleđu. Da li će pod naletom modernizacije, hidroelektrana, koridora nestati neporvatno građevine koje su na ovim prostorima opstajale vekovima?



U julu 2015. u trenutku kada je ovaj lokalitet, koji potiče iz perioda od 4. do 6. veka nove ere, uveliko bio  prekriven geo-platnom, a buldožeri ga zasipali peskom arheolozi su tvrdili  da je zatrpavanjem nemoguće sačuvati baziliku, jer će ona biti uništena auto-putem.
Ipak, stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika ostali su pri stavu da je njihova stručna komisija procenila da preko bazilike može da pređe Koridor 10 uz mere zaštite kako bi je neoštećenu “sačuvali za neka druga vremena”, arheolog niškog Zavoda Toni Čerškov ističe da će baziliku zatrpavanje definitivno uništiti.
“To je glupost što govore da će biti zatrpana. Kada pravite običan put do Niške Banje, morate da stavite tampone preko građevine, ne mogu da ostanu samo zidovi jer bi došlo do sleganja i napravile bi se rupe. Na auto-putu, gde su brzine po 120 km, naravno da će prvo da je sruše pa onda da stave tampone. Tehnički je nemoguće da je samo zatrpaju, oni će je prvo uništiti – objašnjavao je Čerškov.


Sa njim se složio i predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja “koji napominje da dva metra peska i tamponiranje ne mogu zaštiti baziliku.

Tu ide jako velika konkrecija, veliko opterećenje na baziliku. A tu su i jake vibracije, jer vozila idu velikim brzinama. Puca asfaltna podloga, a to će se desiti, nažalost, i bazilici – objašnjava Crnobrnja. On napominje da postoji način da ona bude potpuno sačuvana,”ako bi se, recimo, napravio mali akvadukt i ona stavila u betonski kovčeg”.

Podsetimo, u Republičkom zavodu su objasnili su da je njhova odluka da se bazilika zatrpa usledila zato što niški Zavod nije podneo zahtev da se ona upiše u kulturna dobra, zbog čega nije pravno zaštićena. “Predsednik Stručne komisije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, Marko Popović, kaže da se tako ostavlja mogućnost da se, u daljoj budućnosti, ako se auto-put bude pomerao da se pronađeni ostaci otkriju i da ostanu neporemećeni”.

S druge strane, u niškom Zavodu kažu da su tri godine vodili prepisku sa Republičkim zavodom oko nadležnosti, da nije postojala potrebna koordinacija i da će na ovu odluku pokrenuti spor pred Upravnim sudom. Zatrpavanje bazilike su oštro osudili Društvo arheologa Srbije i Srpska pravoslavna crkva, pokrenuta je online peticija, a održan je i protest građana za njen spas.


Najveća jednobrodna bazilika u Srbiji se vraća u zemlju


Ovaj objekat obuhvatao je crkvenu građevinu sa krstionicom i aneks sa unutrašnjim dvorištem. To je najveća jednobrodna bazilika u Srbiji istražena i sačuvana u celosti i jedna je od najznačajnijih u kulturno-istorijskom smislu ikada otkrivenih na našim prostorima.

Foto: Republički zavod za zaštitu spomenika

Građevina se, prema podacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, prostire na površini od oko 1.200 kvadrata. U objektu i oko njega, pronađena je velika količina stakla od prozora, kao i fragmenti staklenih kandila. Sa spoljne strane južnog broda crkve otkopana su tri skeleta. Arhitektonski ostaci objekta ukazuju da je kvalitetno građen. Nalazi bronzanog novca ukazuju na postojanje starijeg objekta koji je verovatno podignut u drugoj polovini 4. veka, a dograđen je i obnavljan u 6. veku, za vreme Cara Justinijana – piše na sajtu. Prilikom iskopavanja rovova, “u tamno braon, masnoj i kompaktnoj zemlji registrovani su i sporadični nalazi praistorijske keramike”.

Izvor: Južene vesti

ПРАЉУДИ СУ БИЛИ ИЗ СРБИЈЕ – Тврди српско-немачка научна експедиција



праљуди


Инвазију на Европски континент први савремени људи започели су у Србији! На то указују резултати археолошких истраживања која у оквиру пројекта „Наш пут у Европу“, већ две године спроводи српско-немачка научна експедиција.

праљуди




Ископавања су обављена недалеко од Вршца/Фото: Ало

Према речима професора са Универзитета у Новом Саду др Миливоја Гаврилова, први савремени људи стигли су у Европу за време старијег каменог доба (палеолита) из два правца, преко Дарданела и Гибралтара до Вршца и до Орињака у Француској.

„Српски и немачки научници у околини Вршца већ две године прикупљају податке о доласку и присуству првих савремених људи на тлу Европе. Пројекат вредан 10 милиона евра популарно је називан „Our Way to Europe“ (Наш пут у Европу), а финансира га Немачка“, објашњава Гаврилов.


Прикупљени археолошки докази недвосмислено указују да је тачна теорија по којој је Србија прво место у Европи које су населили савремени људи. На локацијама „Црвенка“ и „Ат“ пронађени су значајни археолошки трагови, остаци оруђа и оружја којима се први човек користио, њихови костури, остаци хране, украсни и одевни предмети…
Наши преци из каменог доба дошли су у Србију током последњег леденог доба, пре око 12.000 или 13.000 година. Јужни Банат и цела југоисточна Панонија били су тада у некој врсти климатске заветрине. У то време садашња северна Европа, делови Немачке и Пољске, Балтичке земље и Шкотска били су током целе године оковани ледом дебљине од 10 до чак више стотина метара. У Банату је тада клима била много угоднија, па је то сигурно један од разлога што су праљуди управо одавде почели инвазију Европе.
праљуди




Потрага за далеким прецима/Фото: Ало

Истраживања у околини Вршца ове године започела су 26. априла, а окончана 3. маја. На терену су радила два тима. Први на прикупљању археолошких доказа у чијем су саставу били проф. Веи Чу са Универзитета у Келну, његов колега са Универзитета у Београду Душан Михаиловић и Ивана Пантовић из Градског музеја Вршац.
Други тим је прикупљао физичкогеографске доказе о спољним условима живота праљуди. Њих је предводио професор Франк Лемкул са Универзитета у Ахену, а у саставу су били још и Улрих Хамбах, др Кристијан Зеден и двојица наших професора са Универзитета у Новом Саду Слободан Марковић и Миливој Гаврилов.

Уживали у Банату

праљуди




Фото: илустрација

За време леденог доба лета су у Јужном Банату била краћа, а зиме нешто дуже са мало нижим екстремним температурама него данас. Али су ови услови у односу на окружење били идеални за живот праљуди. Пространа плодна равница са великом реком омогућавала је тадашњем човеку да има добре услове за живот, разноврсну храну добијену од лова, риболова и плодова биљака.
Ало