четвртак, 4. април 2019.

SREĆNO NOVO LETO 7528.


Srpski kalendar Svetog Save, sa simbolom za vreme ( ), bio je zvanični kalendar svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve sve do 1881.

Kada sunce u podne 2. biljara (aprila) pređe preko Pećke patrijaršije počinje Novo Leto 7528. po Srpskom kalendaru Svetog Save. Tog dana ukrstiće se severna i južna energija i to će najaviti dolazak novog leta. Presek energija je planetarni dan energetske ravnoteže. Poznato je da kalendar i simbol za vreme imaju samo oni narodi koji su nekad u prošlosti dostigli visok stepen civilizacije.
Srpski kalendar Svetog Save, sa simbolom za vreme ( ), bio je zvanični kalendar svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve sve do 1881. Međutim, te godine, skriveno od srpskog naroda, potpisana je „Tajna konvencija” između Austrijskog carstva i Srbije. Po nalogu potpisnika „Tajne konvencije” Čedomilja Mijatovića, ministra Srbije, izbrisana je celokupna istorija i nauka srpskog naroda, koja se do tada učila na Velikoj školi, a sa njom i Srpski kalendar.
Na osnovu „Tajne konvencije”, Srbija se obavezala da će uvesti Julijanski kalendar kao zvanični kalendar Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Međutim, sa ovim se nije saglasio mitropolit Mihailo, pa je ministar crkvenih dela, istoričar Stojan Novaković, proterao mitropolita Mihaila iz Srbije i ustanovio nezakonitu crkvenu jerarhiju.
Nezakonita crkvena jerarhija sprovela je naređenje cara Franje Josifa, i Julijanski kalendar je od 28. juna 1881. godine, na Vidovdan, postao državni i zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve. Tako je prvi put u istoriji Svete srpske crkve uveden tuđ kalendar kao zvanični kalendar.
Tako je dan posvećen Svetom Stefanu, despotu srpskom, sa 19. jula pomeren na 1. avgust. U Crkvinama na grobnom kamenu Svetog Stefana piše: „u Leto  6935. meseca jula u 19. danu”. Datiranje na grobnom kamenu Svetog Stefana je po Srpskom kalendaru Svetog Save, a srpski narod slavi dan Svetog Stefana despota srpskog po tuđem Julijanskom kalendaru 1. avgusta koji je nametnuo car Franjo Josif.
Milan T. Stevančević
izvor:http://galaksijanova.rs

Нема коментара:

Постави коментар