понедељак, 29. октобар 2018.

ВЕKОВИМА СУ ПЉАЧKАЛИ СРБИЈУ – СРБСКИ ПСАЛТИР

Материјално највредније дело које је украдено из Србије је Србски псалтир, који на свакој страници има икону од чистог злата и налази се у Немачкој.

Због његове лепоте, уметничког и историјског значаја, Немци су урадили копије, а да би ми урадили те исте копије, траже да платимо “њихова” ауторска права. Да би “запушили уста” све гласнијим захтевима да се ова србска реликвија врати Србији, Баварска државна библиотека, где се чува ово украдено дело, је прошле године “даровала” факсимил Србског псалтира Музеју у Смедереву. То је у нашој јавности дочекано са великом помпом и уз неизмерну захвалност немачкој амбасади и Баварској библиотеци, што су нам послали слике нашег украденог дела.
Да зло буде веће, Немци ово дело зову онако како и треба – Србски псалтир, а наши историчари и званичници га зову Минхенски (српски) псалтир.
Да би уопште могли да се баве српском историјом и да је мењају према својим плановима, западни моћници морали су да је познају. Због тога је, почев од 19 века, приоритетни задатак свих завојевача који су нападали Србију био увек исти, да се пронађе и однесе што више древних српских рукописа и књига.
Сви они су добро обавили свој задатак – небројени српски рукописи и књиге украдени су, првенствено из српских манастира и однети из Србије, без икакве намере да икада буду враћени.


3 коментара:

  1. Много старих рукописних књига је, у Аустрију, однео и Вук Караџић. Тамо их је продавао и једно време живео од тога.

    ОдговориИзбриши
  2. Nasi idioti koji god bili na vlasti nikad nisu zvanicno trazili da se vrate nasa blaga na koja imamo puno pravo i pred medjunarodnim sudovima!

    ОдговориИзбриши
  3. Ostaje nepoznanica kada je taj srpski psaltir dospeo u ruke Nemaca, da ga nije Vuk Karadžić ukrao i preprodao za novac kao i mnogobrojne relikvije, spise i knjige ukradene njegovom rukom iz naših svetinja? Taj psaltir je naše nacionalno blago pisano srbskim jezikom pa ostaje pitanje zašto ga niko ne traži nazad i kako to da mi običan narod još ne znamo ništa o njegovoj unutrašnjosti, to jest o pismu kojim je pisan, kako ne videsmo ni jedan redak?

    ОдговориИзбриши