понедељак, 25. јун 2018.

РАЗОТКРИВЕНО РАСРБЉАВАЊЕ СРПСКИХ ТЕРИТОРИЈА: Атлас нестале српске баштине

  • Image result for Атлас нестале српске баштине

  • Коначно објављено српско издање ,,Старе Србије и Албаније” руског авантуристе и дипломате Ивана Јастребова
  • Ова књига старија од века је изузетно актуелна јер нас упознаје са изгубљеним коренима и начином како су расрбљене територије где се рађала и цветала српска држава.
Драгоцена књига “Стара Србија и Албанија” руског дипломате, научника и авантуристе Ивана Јастребова је својеврстан атлас изгубљене баштине и народа на територијама где је у настајала и у средњем веку цветала српска држава. После 124. године од његове смрти ово непроцењиво сведочанство најзад је објављено на српском, у преводу Весне Смиљанић Рангелов и издању “Службеног гласника”.
— Ова књига старија од века је изузетно актуелна јер нас упознаје са изгубљеним коренима и начином како су расрбљене територије где се рађала и цветала српска држава. Јастребов је био непосредни сведок губљења идентитета српског народа на простору Старе Србије и Албаније – каже историчар Борисав Челиковић, уредник у “Службеном гласнику” и иницијатор превођења и објављивања сведочанства које је у 19. веку начинио Јастребов.


— Да је књига била преведна раније, можда бисмо боље препознали суштински истоветне процесе који су се одвијали у 20. веку, али и данас, на територији некадашње Југославије. Јастребов је оставио јединствене податке о промени идентитета Срба путем исламизације и поарнаућивања, што није исто, али и сведочанство, данас мало познато, о агресивном деловању Католичке цркве. О вредности Јастребовљевих података говори чињеница де се на њима темеље сва потоња научна дела о Старој Србији и Албанији. Он је последњи човек који је видео и материјалне остатке многих српских насеља и цркава које су систематски уништаване још у његово време.
Овај високообразовани руски конзул, полиглота и полихистор: етнограф, географ и историчар, поред редовних дипломатских послова је користећи српске средњовековне хрисовуље као итинирере препешачио и обишао свако село, рушевину цркве и града у областима Османског царства које данас познајемо под именима Метохија, бивше југословенске републике Македоније и скадарску област у Албанији.
Он описује лепе планинске пејзаже и богате речне долине са здравом климом, створене да у њима живе здрави и срећни људи. Стварност је била другачија: само су Турци живели богато и задовољно на српској грбачи, захваљујући суровости Арнаута и арнауташа. Они царству нису плаћали никакве дажбине, једина обавеза им је била да држе српско становништво под контролом мучећи га. Опис тог живота врло је сличан данашњем стању у српским енклавама на КиМ.
— Хришћани су осуђени на затворенички живот због страха од Арнаута. С таквим животом они у ракији траже утеху од патњи и туге. Зато међу њима владају болест и смртност, а прираштаја је све мање – бележи Јастребов у Ђаковици.
Он уочава да све више метохијских Срба приступа “фисовима” албанских кланова које су колонизовали из дивљих гудура.
— Познајем и хришћане који су такође почели себе убрајати у овај или онај фис. Они то чине из других разлога, исто као што се труде да се побратиме, да узајамно пију крв, с Арнаутима и арнауташима у циљу тога да, затреба ли, нађу себи заштиту од зулума. Тако је то било у изнуђеном обичају који је хришћане водио пре свега ка арнауташењу, а потом ка неизбежној промени вере – сведочио је Јастребов.
Ишчитавајући његове прецизне податке уочава се да су у доцнијим временима највећа зверства према Србима управо чинили потомци арнауташа, Срба с албанским идентитетом. Нажалост, Јастребов није завршио своје животно дело, велику књигу којом је намеравао да упозна Русију и свет са судбином Срба.
— Умро је изненада у Солуну, највероватније je отрован, због своје љубави и заштитничког односа према Србима. Срећом, његова удовица је Српској краљевској академији предала његове путне записе, које је скупљао током година кад је био конзул у Призрену и Скадру. Академија их је, на руском, објавила у малом тиражу 1904. тако да су остале непознате јавности којој су биле намењене. Сад смо их превели, средили и испуњавамо историјски дуг Јастребову – каже Челиковић.
ДИПЛОМАТИЈА И РЕВОЛВЕРИ
Јастребов је увек устајао у заштиту Срба, а кад дипломатска средства нису давала резултате, умео је да усред подивљале албанске руље потегне револвер и заустави насиље над Србима. Његова храброст донела му је поштовање арнаутских предводника који су му омогућили да путује где год жели и види један примитиван, дивљи свет у који до тад нико са стране није имао приступа.
ИЗВОР: Вечерње новости, Србин.инфо

1 коментар:

  1. Zasve su krivi oni peravoslavne vere, jer su se turčili da bi dobijali Turska zvanja i privilegije a siromašne koji nisu hteli da se Turče su njima služili.
    Tako pre više od sto godina živela jedna baka iz Ohridakoja je pričača da su svi Pravoslavci koji su se Turčili i dobijali od Turaka zvanja su ih zvali TORBEŠARI jer su se za torbu brašna Turčili.
    Ordodoksno pravoslavlje je na jugu podleglo Turcizmu , a zapadno pravoslavlje je podleglo Katoličanstvu i to sve zbog interesa.
    Opake su vere i moć tako da mali narod kao što su bili Pravoslavci su podlegli pokrštavanju.
    To bi se desilo i danas kada bi moćni druge vere počeli da upravljaju zemljom
    Može se desiti da glupi vernici postanu sutra i Protestanti.
    Zato ja verujem u RA-Sunce kako stari Egipćani , a danas Japanci, narod kojima glava ne služi za ukras.
    Šta je i putem čega je sve stvoreno na zemli i bez čega ne mogu svi ti vernici da žive? To je SUNCE.
    Sve vere na planeti Xemlja je smislio čovek radi eksploatacije, ratova i bogaćenja. Tako su vidovitog čoveka Isusa Hrista proglasili za Boga i na račun njega su upravljali Pravoslavci -ortodoksni i savremeniji Katolici ,

    ОдговориИзбриши