недеља, 21. април 2019.

I Herodot, otac istorije, bio je Srbin




Do danas se zna da prvi pisani tragovi o Srbima postoje još u vrijeme od 5 do šest hiljada godina prije nove ere!
Rus Moroskin tvrdi da su Srbi tada bili na najvišem stepenu prosvećenosti i obrazovanja među svim narodima ili ljudskim plemenima i zajednicama.
I drevni Kinezi čak, pišu o Srbima i njihovom obrazovanju, kao i to da su mnogo toga od njih naučili, ali i u smislu neke državne, ili unutrašnje organizovanost ističu i srpskog cara Tanču, napominjući da je on prvi proglašavao zakone i podizao gradove.


U tom vremenu su ostali živjeli u prirodnim skloništima i nije bilo ni naznaka o nekim gradovima, a pogotovu ne o zakonima i elementima unutrašnje organizovanosti, što su Srbima omogućavali upravo zakoni.
Strabon, najveći antički geograf piše o Kaspijskim Srbima sa kojima su trgovali Egipćani, a kasnije Grci i Rimljani i pri tom ističe da su na odjeći nosili zlato.
To je jasan znak nekog elitizma i prepoznavanja u odnosu na sve druge.
Aleksandar Giljferding ističe , pišući o Baltičkoj Srbiji, da su oni podizali velike gradove. Takođe ističe da su imali razvijenu umjetnost i zanatstvo i bavili se trgovinom. Još tada su izgrađivali staklo i ćilibar i sa tim najviše trgovali.
Obrađivali su srebro, zlato, gvožđe, bakar i olovo, a uz sve ovo su imali "pohvalne" zakone i Porotni sud! Iako zvuči čudno, ali kod Srba nikada nije zaživjelo robovlasničko društvo i nikada nisu imali robove.
Imali su human i tolerantan odnos prema pobijeđenima i slabijima.
Johan Španut ističe da su Srbi na Sinaju još 4 hiljade godina prije nove ere imali rudnik bakra "Timna" na površini od oko 60 kvadratnih kilometara sa preko pet hiljada podzemnih tunela i hodnika na kojima su pronađeni natpisi na Srbici.
Jovan Deretić ističe da je u Meki, još prije Muhameda bio srpski Partenon sa 365 bogova, koji su identični onima iz srpske religije.
Zabilježeno je, iako zvuči gotovo nevjerovatno da je antička Alesandrija, još prije 2500 godina bila osvijetljena električnom strujom, a njen legendarni svetionik je bio osvijetljen električnom strujom i bio vodilja za tadašnje moreplovce.
Franjo Rački piše o Srbima koji imaju razvijenu poljoprivredu i trgovinu žitom, naperdnom zanatsvu sa proizvodnjom neizbježnog stakla, o vještini njihovih rudara i brodograditelja i još mnogo toga.
Julije Cezar ističe Srbe Neretljane koji imaju najjaču flotu, čak bolju i od Mlečana. Njihove tkanine prodavane su kao najskupocjenije platno po Maloj Aziji.
Deretić ističe da se Srbi pominju još u Bibliji, a to je mnogo ranije nego što ih današnja istorija prepoznaje.
U gradu Sardu u Maloj Aziji Srbi su prvi na svjetu osnovali škole za matematičare, istoričare, muzičare i astronome.
Nadalje, ne treba zaboraviti da današnja istorija tvrdi da je evropska civilizacija rođena u Maloj Aziji. Svi koji su završili ove škole odlazili bi u druge krajeve i tamo držali predavanja.
Poznat je slučaj kada je jedan od njih došao u Atinu, da ga slušaoci nijesu uspjevali razumjeti, jer je sve stručne izraze govorio na srpskom jeziku, što se podrazumjeva, jer lokalni govor nije bio toliko bogat i nije imao adekvatne riječi za zamjenu ovih na Srbici.
Stara srpska vjera je bazirana na astronomiji. Rimljani vele da su Srbi znali za 400 zvijezda i da su znali za sedam planeta. Još tada su znali za Kumovu slamu, za sazvježđa veliki i mali medved. U vrijme kad su izgradili Vavilon sa zvjezdarnicom, podigli su grad Arkaim na Uralu, takođe sa zvjezdarnicom.
Iz sličnog vremena je i grad Srbidunum ( Srbograd) u današnjoj Engleskoj koji je isto imao zvjezdarnicu. Arkaim je grad tvrđava, grad radionica za izradu svega tada poznatog, ali i grad opservatorija. Tamo su se izvodila, za to vrijeme, veoma komplikovana astronomska istraživanja i posmatranja.


Grad je star više od 4 hiljade godina, a njegovo otkriće je dovelo do toga da se izmjeni sve do tad poznato o bronzanom dobu, jer je od zanata tamo bila najrazvijenija livnica za izradu bronze.
Gotovo savršen grad, koji se razvijao u visinu sa kompletni sadržajem koje imaju i moderni gradovi i to na površini od 20000 kvadratnih metara.
Iznenađenje, ako je uopšte iznenađenje je poklapanje Arkaima sa parametrima Srbograda. Oba se nalaze na gotovo istoj geografskoj širini, sličnog mikro reljefa i oba su u obliku pehara sa reljefnim obzorjem! Pri ovome ih, naglašavam, dijeli čitava Evropa i 4 hiljade kilometara. Stari Srbi su poznavali opservatorije kakve se danas ne grade.
To su psihozontne opservatorije Sunca i punog mjeseca. Nisu imali složene tehnološke sprave kojih tada nije ni postojalo, ali su ipak sa njihovih zvjezdarnica vršena vrlo tačna posmatranja.
Aleksandar Karanović ( Veliki) je u Aleksandriji otvorio biblioteku koja je bila kulturni i obrazovni centar njegovog carstva.
Ranka Kuić ili "Ranka Velšanka" u svom čuvenom djelu " Srbsko-Keltske" paralele potvrđuje genetsku srodnost današnjih Velšana, Iraca i Škota sa Srbima.
Mekskanac Rober Salinas tvdi da je Troja bila u dolini rijeke Neretve, a da je ona zapravo, antička rijeka Skalamander! Takođe tvrdi da je planina Rtanj srpski Olimp!
On tvdi da je Balkan pupak svijeta i kolijevka evropske civilizacije. Kaže i to uporno i dokazuje da su Ilijada i Odiseja napisane Srbicom, što i nije nešto posebno novo, ali dodaje i da su svi mitovi, legende i bogovi u njima srpski.
Francuz Levek ističe da su i grčki i latinski nastali od Srbice i dokazuje to na primjeru njihove gramatike koja je ista kao i u Srbici, jer je iz nje potekla!
Sokrat kaže da su varvari stariji od Grka, a Platon poručuje da su varvari Antički Srbi koji govore Srpski.  Dalje kaže da čitavu Evropu zovu Srbija i da je dijele na Iliriju, Trakiju, Skitiju...
Herodot kaže da su Krit naseljavali varvari, a Strabon dodaje da su tamo živjele Pelazge, dok Hekatej iz Mileta tvrdi da je cijela Grčka bila naseljena varvarima prije Jelina.
Filolog Grinjević je izričit " Pelazge su Srbi i to zato što jezik to dokazuje".
Britanac Gordan Latman potvrđuje: " Pelazge i Tračani su Srbi".
Za Homera je sasvim sigurno da je bio Srbin, jer takav genijalni pjesnik je mogao nastati samo iz srpske kulturne sredine. Moguće je da mu je ime bilo Omar ili Omir, a Grci iz njegovog vremena nisu imali ni pismo, ni kulturu ni civilizaciju.
Inače, poznato je da potiče sa teritorija gdje su živjele Pelazge. Tales sa Mileta je izvjesno Srbin i prezivao se Telić.
I sam Herodot je Srbin, jer njegovi biografi kažu da mu je otac Kar, a sam Herodot piše da su Kari ili Vari, Srbi! Isto možemo reći i za Tacita, jer njegovi biografi ističu da je bio keltskog porijekla...

(Autor je profesor istorije i direktor Izdavačke kuće "Jerusalim" iz Bara)

Нема коментара:

Постави коментар