понедељак, 15. октобар 2018.

Velika Srbija u prošlosti



U Maloj Aziji se pominju i Mesa-Geti, koji su se naselili sve do današnje Ukrajine, Azovskog mora i Kaspijskog jezera.To su ustvari Geti, ali ih Grci kao i mnoge druge smještaju pod zajedničko ime Varvari.

Rijetko se ko od Grka usuđuje da neka od tih plemena nazovu pravim imenom.
Ova plemena na tom graničnom pojasu između kontinenata i dalje na Istok uglavnom zovu Skiti i čitav taj pomenuti prostor, ali i područja sjeverno od Alpa i Dunava, Crnog mora i Kavkaza zovu Skitija.
Kroz vjekove ovo ime ostalo je vezano uglavnom za današnju Mongoliju i Mongole.
Herodot, taj bard istorijske nauke ističe da su Skiti nomadi i ne predstavljaju etničku grupu, a ni narod.
Dodajući kaže da oni ustvari i nisu Skiti, već Skoloti.
Herodot je obišao Skitiju i utvrdio da su među njima sedam različitih plemena, pri čemu neke od njih naziva kranjevskim, što upućuje na to da su oni bili vladajući.
Neki od Antičkih pisaca tvrde da na područje Skitije ne žive Skiti, već Geti i Mega - Geti. Sami Skiti su sebe nazivali Skute, što znači štit.
Srpski veliki štit je pokrivao i skute, pa i to upućuje na narodnost.
Herodot ih smješta na prostor od Dona i Kaspijskog mora do Dunava, i pri tome ističe da preko Dona nije Skitija, već Sarmatija što je izvedeno od Sarbatija i pri tome objašnjava da je to prostor od Azovskog mora 15 dana hoda.
Prema Antičkim piscima postoje dvije Sarmatije. Evropska od Dona do Germanije, Baltičkog mora do Dunava i druga Azijska koja je istočno od Dona!
Savremeniji zapadni pisci gotovo isključivo koriste ime Skiti, kako bi izbjegli Srbe.
Na području na kojem Herodot smješta Skite, Anonimus Ravenski pominje Dardane i to Veliku Dardaniju, što bukvalno znači Velika Srbija, jer je u to vrijeme na Helmskom (Balkanskom poluostrvu) postojala srpska Dardanija Mesa -Geti su bili na prostoru između kaspijskog i Aralskog jezera.

Njih su istočni narodi zvali Saki. Herodot kaže da su nosili šiljaste kape i bili naoružani sjekirama.
Dosta toga upućuje da su oni pronašli i štit. Ravenski u blizini Kaspiskog jezera pronalazi i Kasne, po kojima i to jezero dobija ime. Na tim prostorima pominju se često mtri glavna plemena. Davi, Mega - Geti i Vorki.
Po Strabonu i Pliniju, Davi su Dačani, a Geti su vladajući stalež, te je jasno da je to isti narod ili pleme. Sake su živjeli preko rijeke Morave, pa se često u literaturi zovu Zamoravci.
Sjevernije od njih su živjelo je pleme Dervika, koji su dobiloi ime od riječi drvo. Mnogo kasnije i u Rusiji se pominju Derevljani. Poznat je u istoriji upad Saka u Mesopotamiju 620 godine prije nove ere.
Vođa im se zvao Medua, a Srbi su donji tok Dunava nazivali Medova, ili Meda, čime postaje jasno da su Mega-Geti sa Dunava Strabon pominje i religiju Maga- Geta, koja se ne razlikuje od drugih srpskih plemena toga doba.
Mnogo kasnije prozvani Goti su ustvari Geti, što nam potvrđuje Sveti Jeronim.
I rijeka Volga se zvala Raša, Grci su je zvali Arakses, a Arapi Roš.
Još u Starom zavjetu se pominje Roš, a to jesu Rašani sa Volge.
Vezano za ovu tvrdnju dodajem da je Džon Kempbel otkrio u Merašu natpis uklesan u stijeni koji potiče iz 9 ili 10 vijeka prije Hristosa u kojem se pominje narod Ras ili Rasa, kao i njegovi gradovi.
To je onaj Starozavjetni, već pominjani narod. On dalje navodi da su ovi Rašani iz Ludeje, isti oni od kojih su Raseni u Italiji, ali i najstariji ruski narod po kojem i ime Rusija.
Strabon govororeći o Iberima, navodi da su isti kao i oni nešto sjevernije, te im nalazi sličnost sa Jermenima i Medima i ističe da su istorodni sa Sarmatima, što znači da su Srbi.
Grci ih inače nazivaju Tiberoni, a po njima je Iberija, srpska Iberija.
Postoje mala i velika, pri tome mala je ispod Kavkaza, a velika je Španija. Ibar je rijeka u Srbiji, a i staro ime za rijeku Maricu je Ibar. U Španiji je Ebro, a u Italiji Tibar.
Ime rijeke Ibar grci izgovaraju Heb-ros. Španija se prvo zvala Iberija, a kasnije Keltiberija.
Raseni su se naselili u Italiji prije Ibera u Španiji, a sve to u vrijeme Serbonovog pohoda na zapad. Inače, Iberi, Raseni i Dardani su isti narod, a pismo im je Srbica
.

Нема коментара:

Постави коментар