четвртак, 18. октобар 2018.

О пореклу Србског народа и имена


Грим Јакоб: “У ствари име Срб изгледа граматички као најбоље обележје за све народе истог порекла и језика. Ниједно друго Словенско стабло нема такву историју, која би се са Србском могла упоредити“, (у предговору за малу граматику од Вука Караџића од године 1824).
Жунковић, Д.: „Слависти 19. и 20. века су доказали, да су Срби стари народ, и да су се раније звали Сораби“.
Кохел, немачки етнограф: „Име Срби је било раније велико обележење за све Словене“.
Баварски географ: „Србска империја је била тако велика да су из ње настали сви словенски народи. Словени такође тврде да своје порекло воде од Срба“, (у једном часопису у Минхену 1837).
Вељтман, А.Ф.: „Словенском народу припадају и познати Козаци, који такође потичу од Срба“.
Добровски, Ј.: „Лужучки Срби и Срби са Балкана су исти народ“.
Шафарик Ј.: „…Ова два народа имају свој назив из ранијих времена, када су сви данашњи Словени имали заједничко име и говорили један језик из кога је настало дванаест“.
Маретић, Т.: „‘Многи Немачки и Руски историчари су мишљења да је Херодот под именом Трачани мислио на Србе. У Херодотово време су Срби живели у Малој Азији, на Балкану и Тракији“.
“У старој историји код Срба је постојало племе Рас, Расени, Расна, Рашани, чије име рушевине градова још данас у Тракији и Србији носе, а док се реке са истим именом налазе у Индији, Србији, Турској, Немачкој и некадашњим подручјима античке Србије“.
„Име Трачани долази од Рашани, Тракија од Расија“.
„Прво име Словена је било Срби“.
Рачки, Ј.: „На почетку су се сви Словени звали са властитим именом Срби, што значи род (рођак, а странци су касније, специјално Немци, њих називали Венди/Винди. Потпуно је јасно, каже се да су Трачани, Скити, Венди, или Венети, Трибали, Илири, и др. које Херодот у својим делима помиње сви по реду Срби. И за време Птоломеја, Тацита, Полибија и др. већином се говори о Трачанима, (Вендима, Антима, Трибалима, Дарданцима, Илирима, који су такође били Срби, јер у то време име Словени није било познато“.
Калај, В.: „По истраживањима најбољих историчара, сви Словенски народи су се у стара времена звали Срби и Словени, Анти су били само једна грана ове фамилије. Докле год су данашњи Словени живели слободно и заједно звали су се Сораби, Сорби, Срби“ (Историја Срба).

Преузето од једног врсног познаваоца Србске историје

Нема коментара:

Постави коментар