недеља, 27. октобар 2019.

SENZACIONALNO OTKRIĆE KOD JAGODINE: Medicinski kalendar star 8.000 godina

Na figurinama iz Belice pronađen kod iz kamenog doba,koji podseća na morzeovu azbuku. Sistem crtica, linija i tačkica urezan u obredne ženske figurine

 Prof. dr Milorad Stojić
Prof. dr Milorad Stojić


PROTOpismo staro oko 8.000 godina, sistem crtica, linija i tačkica urezanih u kamen otkriveno je na figurinama trudnica u različitim fazama trudnoće, ženskih i muških polnih organa, koji su pronađeni na lokalitetu Belica kod Jagodine. Naučnici kažu da se one mogu tumačiti na više načina, kao medicinski kalendar, kojim su zabeleženi ciklusi plodnosti, ali i kao prikaz fizioloških procesa.
Do senzacionalnog otkrića je neočekivano došao arheolog prof. dr Milorad Stojić, koji je godinama istraživao Belicu.
- Povećavajući fotografije figurina uočio sam frapantne minijaturne zapise, grupisane desetine kraćih ili dužih različito usmerenih kosih zareza ili udubljenja. U nekim slučajevima postoje i kombinacije ovih znakova. Neki kratki zarezi su natkriljeni jednim dugim, a drugi se nalaze između dve takve linije - uzbuđeno govori dr Stojić.



POZNATI arheolog objašnjava:
- Pošto su figurine pronađene u jami povezanoj s kultom zimskog solsticija (kratkodnevice) postoji verovatnoća da zapisi izražavaju neke vremenske intervale. Zapisi sastavljeni od različitih kombinacija zareza i jamica, poput Morzeove azbuke, svrstanih u određene celine navode na mogućnost izražavanja nekog apstraktnog pojma, s obzirom na izrazito verski karakter lokaliteta u Belici.
Tajanstveni kod kraćih i dužih zareza
On pretpostavlja da su zapisi na mekanom kamenu serpentinitu izvedeni kremenim sečivima, dletima, burgijama i sličnim alatima koji su pronađeni zajedno s figurinama u kultnoj jami. Ti zarezi su danas gotovo nevidljivi golim okom.


Zbirka figurina iz kultne jame u Belici - Foto Privatna arhiva

- VEROVATNO zbog dugog nošenja figurina na telu zapisi su izlizani, a neki su delimično ili u potpunosti uništeni. To navodi na zaključak da su bili gravirani čim je figurina bila izrađena. Kao i danas, za ljude koji veruju u amajlije, kultni predmet je kompletan i delotvoran tek sa zapisom magijske formule ili molitve. Beličke figurine su nesumnjivo izrađivane da bi prenele molbu i želju višim silama, a sudeći po njihovoj simbolici, očekivalo se da donesu plodnost, zdravlje i sreću - kaže dr Stojić.
Komadići preistorijske keramike, prvi tragovi praistorijskog naselja na lokalitetu Belica, uočeni su još sedamdesetih godina prošlog veka. U žižu pažnje nalazište je došlo tek 2002. posle slučajnog nalaza meštanina koji je uočio kamenu figuricu na poljskom putu do bašte.


Figura žene u poznoj trudnoći i pred sam porođaj


Profesor Stojić je saznao za otkriće, došao u Belicu i otkrio jamu s nekoliko desetina kamenih figurina fantastične lepote. Naučna javnost se podelila da li je reč o senzacionalnom otkriću ili falsifikatima koje je napravio amater-pronalazač.



HRAMOVI Kružni, trouglasti i spiralni prostori za obrede
Konačnu reč u ovom slučaju dalo je nedavno istraživanje nemačkih arheologa opremljenih georadarima. Snimanjem terena oni su otkrili monumentalne kultne objekte u obliku kruga prečnika 75 metara, jednakokrakog trougla i spirale. Oni su bili tabu, bez tragova stanovanja, a svuda uokolo nalazilo se veliko naselje.

- TIM istraživanjima je utvrđeno da je Belica najstarije i najmonumentalnije kultno-astronomsko središte u Evropi. Ljudi koji su pripadali protostarčevačkoj kulturi ovde su napravili svetilište pre oko 8.000 godina. Figurine su bile pohranjene u jamu na obodu kružnog hrama, na liniji koja vizuelno povezuje njegov centar i tačku zalaska sunca na dan zimske kratkodnevice. Kultovi solsticija postoje u svim civilizacijama sveta i svi nose istu poruku, podršku Suncu da se ponovo pokrene tokom zastrašujuće zimske kratkodnevice i najduže noći u godini. Tad se javlja astronomski fenomen "suncostaja" kad Sunce, bez koga nema života, izgleda kao da se zaledilo i stoji u jednoj tački - objašnjava dr Stojić.

STARIJI OD SKARABEJA
FIGURINE iz Belice imale su namenu donekle sličnu nameni egipatskih skarabeja, svetih tvrdokrilaca, simbola uskrsnuća, rađanja Sunca, povratka mrtvih i plodnosti, smatra prof. dr Milorad Stojić:
- Kao i figurine iz Belice, skarabeji su takođe bili izrađeni od lepo obrađenog kamena na kome je bila zapisana molitva njegovog vlasnika. Samo što su beličke figurine nekoliko hiljada godina starije. One su predstavljale medije u koje je ulivena sva ljudska snaga i nada da će verske radnje i poštovanje najviših sila pomoći Suncu da preživi najdužu noć u godini i krenuti putem oporavka i jačanja.

Нема коментара:

Постави коментар