понедељак, 24. септембар 2018.

СРБИЈА НИЈЕ ИМАЛА ВЕЗЕ СА САРАЈЕВСКИМ АТЕНТАТОМ: ПРОЧИТАЈТЕ ОВЕ ЧИЊЕНИЦЕ КОЈЕ ТО ПОТВРЂУЈУ

Фото: Profimedia
Улога Црне руке у Сарајевском атентату није сасвим јасна. По некима, Црна рука је организовала атентат заједно са српском владом и тако изазвала светски рат. Тврдње које можете наћи на хрватској Википедији познатијој као Ендехапедија о томе како је Црна рука контролисала Младу Босну не могу баш бити прихваћене.

И Гаврило Принцип и Недељко Чабриновић су касније тврдили да су се окренули црнорукцима само зато јер нису могли сами набавити оружје. Такође не можемо тврдити да су сви чланови Црне руке знали за заверу. Пуно је вероватније да су за план о атентату знали само неки, међу њима Апис, Танкосић и Малобабић. Понашање мајора Љубомира Вуловића указује на то да он није знао да ће атентат бити извршен. Кад смо већ код Малобабића, којег Ендехапедија издваја као главног организатора атентата. Иако је Апис заиста изјавио да је преко Малобабић био повезан са атентатом, српска полиција је Малобабића сматрала аустроугарским доушником. Да је српска влада била повезана са атентатом, зар би заиста у то увукла особу којој нису веровали?
Осврнимо се мало и на Народну Одбрану. Када је Апис обавестио вођство Народне Одбране, они су од њега тражили да се та завера заустави. Сам Апис је покушао да заустави атентат јер је сматрао Фердинанда највећим непријатељем Србије. Зашто би онда зауставио атентат на њега? Па, Апис је сматрао да, ако Фердинанд нестане, са њим ће нестати и препреке приближавању Аустроугарске и Србије, што није било нешто што је Апис желио.
Дакле, Црна рука је на крају покушала зауставити атентат. Ђуро Шарац, веза између Танкосића и атентатора, је послан у Босну да спречи атентат. 16. јуна Данило Илић се сусрео са њим. Илић је покушао да убеди Принципа да се од свега одустане, али Принцип и остали то нису желели. Чедомир Поповић, такође црнорукац, је касније говорио да Апис уопште није ни организовао заверу, већ да су то урадили искључиво припадници Младе Босне. Поново не налазимо никакав доказ да је званична Србија била умешана, а чак сазнајемо да се атентату противила и Црна рука.




2 коментара:

  1. OVA VELIKA TAJNA I MNOGO KOMPLIKOVANIJA LAKŠE ĆE SE OBJASNITI AKO SE ZNA DA JE APIS NAVODNI DIMITRIEVIĆ ;BIO DIMITRIEV NEMAČKI AGENT U BUGARSKOJ;USPEO SE UBACITI U CRNU RUKU A POSLE I ZA ŠEFA SRPSKE VOJNE SLUŽBE;VRŠIO JE I VELIKU OPSTRUKCIJU NA SOLUSNKM FRONTU I HTELI MAKNUTI KARADJORDJEVIOĆE ZBOG GUBITKA BALKANSKOG RATA SA BUGARIMA I DOVESTI SVINJARSKE TRGOVCE OBRENOVIĆE :PA BI GADAN KARANBOL ;I KAD SE RAŠČISTILO ;SRBE KRENE KARTA I ZA 23 DANA KONJICA STIGNE U MARIBOR;I KAKO REKAO VOJVODA SRPSKIM VOJICIMA;BRAĆO SRBI;JESTE SE UVERILI KAKO JE MOĆNA NEMAČKA VOJSKA;KADA BEŽI NEMOŠ JE STIĆI :NEMA ŠANSE;DŽABA IH JURILI DO MARIBORA! U TIM UNUTARNJIM OPSTRUKCIJAMA CRNE RUEK AN SOLUNSKOM FRONTU NARAVNO TU I STRADALI PO OBIČAJU NEKI NAŠI NEUPUĆENI BOSANCI U SLOŽENIJE IGRE! VLADA JE MANJE O OVOME ZNALA I NEBI NJU MEŠO IAKO NIJE BILA FAN OD FERDINANDA! NEMAČKA JE JOŠ 1905 BILA SPREMNA ZA VELIKI RAT;JEDINI NAČIN DA I ONA IMA KOLONIJE ;JER NJENOJ DOMINATNOJ BURŽOAZIJI POSEBNO INDUSRIJSKOJ JE TO TREBALO JEFTINE SIROVINE I RADNA SNAGA) ;NEMAČKO PLEMSTVO KASNO UJEDINJENO I SITNO NIJE MOGLO BITI DOMINATNO KAO I NEMAČAK DRŽAVA U EUROPI ! DOK JE POSTOJALA AUSTROUGARSKA I DOMINACIJA JOZEF FAMILIJE ,NEMCI SU ZNALI UNUTRAŠNJE SUPROTNOSTI AUSROUGARSKE TJ AUSTRIJE I UGARSKE ALI I PROVINCIJA KOJE SU HTELE SAMOSTALNOST ALI I VEROVALI ILI NE FERDINAND JE MORAO KAO CAR ALI IZGLEDA I GLAVNI ILUMINAT SVETA DA NAPRAVI ZA ŽIVOTA 1500 DECE I NA TOME JE TAJNO RADIO SVAKE SUBOTE(U BOSNI ;SLAVONIJI OKO 20 U EX SOVJETSKOM SAVEZU OKO 20 ITD NEBI VEROVALI KOJI SU SVE POZANTI POLITIČARI DO DANS NJEGOVA KRV I POTOMCI(POGLEDATI NA INTERNETU AMTURSKI ALBUM ;POD IMENOM NAJDENO POD DVIGNJINEMI KAMNJI CABALACH! );KATOLKINJE SU BILE PONOSNE IMATI DETE SA CAREM I SKOČITI U HIJERARHIJI TO SU DANAS MNOGO ATLAGIĆI BROJA IM SE NE ZNA KOJI LIČE A I NA GENERALA POĆOREKA !;MUSLIMANKE SU ISTRGOVALE TAKO NEKE BENIFICIJE;A ONO SRPKINJA (I OD 16) GODINA ŠTO JE SILOVAO IZGLEDA DOŠLO MU GLAVE OD BRAĆE I MOMAKA!KOJI TO JAKO NE VOOOLEDU!ETO TU JE MEDJ TIM SVIME GORE POMENUTIM (PROVERENO BIO FELER!I TAKO SE MORA RAZVEZATI TA MUAK IH GLEDATI KAKO SE PATE VEK RAZNE MOKASINE ŠTO NISU PERTLE IMALI DA GI RAZVEŽU! )

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ISTINE RADI I APIS JE IMAO DOSTA POTOMAKA KAKO GA JE SLEDOVALO U TOJ CRNOJ RUCI;ALI ONI SE PO SVOM KAZANJU DOBRO SEĆAJU DA SU BILI DIMITRIEV ;PA DODAO APIS NA DIMITRIEV IĆ! DA BI SE PO NALOGU NEMAČKE SLUŽBE UBACIO U CRNU RUKU I ONDA LAKŠE ZA ŠEFA VOJNE SLUŽBE SRPSKE VOJSKE;INDICIRA VEOMA SNAŽNO DA JE ON BIO GLAVNI KUVAR ZA SRPSKO BUGARSKI RAT! DA SE SRBI PRVO MALO (POSLE TURSKOG)JOŠ PROVAJU I OSLABE I ONDA DA ŠVABE POENTIRAJU;TAKO TO ŠVABE RADE NA ZIHER ABER ZIHER! TO IM JEBILA VEEEELKA GREŠKA I BUGARI FASOVALI (KAO I ŠVABAMA )GADNO OD KARADJORDJEVIĆA :ZATO I NEIMALI OČI DA IH VIDE! JER TAF VELNUT MIRACLE FRUIT AND UNUSUAL! YOU BROKE THETH ;NEVER VELNUT!

      Избриши